Неделя,

Радев за Иво Христов: Уважавам решението му

От: Стандарт -
A
A
A

ФОТО: Канал 3

  • България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП, каза президентът за четвъртия в листата на БСП

"Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат. България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в Европейския парламент". Така президентът Румен Радев коментира във Велико Търново включването на началника на кабинета си Иво Христов в листата на БСП за евровота.

„Българската Конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес“, посочи президентът, цитиран от "Фокус".

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор. На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството е оценка за работата му, държавният глава посочи, че не е снемал доверието си от Христов.  

Президентът обърна внимание и на казуса с напрежението в Габрово, след като трима роми нападнаха и биха продавач на магазин: "Гневът на хората от Габрово е разбираем – цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност".

"Мисля, че в България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, затова и мисля, че гневът на хората от Габрово е разбираем. Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай", каза още Радев. И обясни: "Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим“.
 
Румен Радев е във Велико Търново за тържественото честване на 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.

„Първо искам да поздравя всички граждани на Велико Търново със заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Искам да се обърна към всички българи и да ги приветствам с утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция. Искам да пожелая на всички наши народни представители, на конституционните съдии, много здраве, много енергия и чувство за отговорност, с което да работят за България“, каза още Радев. Той призова депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички