Раданова тръгва с летящ старт

Раданова тръгва с летящ старт | StandartNews.com

Служебният спортен министър Евгения Раданова ще има възможност спокойно да започне работа. Това увери проф. Мариана Георгиева, която ръководи Министерството на младежта и спорта в правителството на Пламен Орешарски.
Точно в 11,15 ч вчера тя предаде щафетата на ръководеното от нея министерство на служебния министър Евгения Раданова. Двете бяха посрещнати пред сградата на ММС с огромни букети от екипите си. Това стана минути след официалното предаване на властта от кабинета на Пламен Орешарски на този, воден от служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.

"Всички договори, касаещи календарната година, са подписани и обезпечени", заяви за "Стандарт" проф. Георгиева. Така тя гарантира на Раданова спокоен и летящ старт.

След като се срещнаха с медиите, двете имаха и 30-минутна среща в кабинета на спортния министър. Очаква се идната седмица Раданова да обяви и с какъв екип ще работи. Ясното засега е, че началник на нейния кабинет ще бъде Ваня Караганева. В 42-ото Народно събрание тя бе главен експерт и сътрудник в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В служебния кабинет на Марин Райков през 2013-а Караганева отново бе началник на кабинета на спортния министър. Тогава длъжността бе поверена на световния шампион по плуване и рекордьор по титли по плуване в открити води Петър Стойчев. Има голяма вероятност в кабинета на Раданова да остане и Йордан Йовчев, който бе зам.-министър при служебния спортен министър Петър Стойчев и при проф. Мариана Георгиева.

Проф. Георгиева: Имам право да бъда с вдигната глава

За мен бе удоволствие да пожелая на шампионката Жени Раданова успех. Това бяха първите думи на проф. Мариана Георгиева. Тя разкри какво е казала още на новия министър. "Пожелах на Жени от сърце да изпита личностно удовлетворение от онова, което ще постигне. Има голяма отговорност пред нея, защото времето е лимитирано. Тя е голяма шампионка и съм сигурна, че ще успее в малкото време. Съвети не давам, просто й пожелах успех. Казах й, че трябва да продължи да работи за спорта.

За времето, за което бях министър, съм работила отговорно. Убедена във вярната посока и съм доволна, че съм присъствала с достойнство. Това го разбрах в оценката на големите в спорта и на звездите в спорта, които също ми признаха резултата от моята отдаденост, с която работех в министерството. Мисля, че имам право да бъда с вдигната глава, че съм изпълнявала отговорността с доблест към всички за всичко", завърши проф. Георгиева.

Шампионката: Огромна отговорност, трудно се съгласих

Малко на брой медии, сред които и "Стандарт", останаха докрай, за да чуят повече от новия министър Евгения Раданова. Накрая усилията им бяха уважени от голямата ни шампионка.

- Какво си казахте с професор Мариана Георгиева?
- Вече имахме възможност да си кажем с госпожа Георгиева кои са основните неща, свършени в спорта при нейното ръководство. Сега ще имам възможност да проверя дали това е така.
- Какви ще са приоритетите на новия спортен министър за следващите 2 месеца?
- Най-важното нещо за мен е спортната общественост да бъде спокойна, че през тези 2 месеца всички договори, които са подписани, ще бъдат регулярно изпълнявани за задълженията по тях. Също така се надявам всички български спортисти да имат необходимите условия за една нормална подготовка. Ще обърнем и специално внимание на сектор "Младеж". Това са основните неща, които искам да направя.
- Лесно ли приехте поканата да станете служебен спортен министър?
- Ако трябва да съм честна, много трудно се съгласих, защото осъзнавам каква е отговорността, независимо, че тя е за кратък период от време. В крайна сметка считам, че когато спортът има нужда от мен, аз трябва да съм на място, дори и като министър.
- Как се чувствате като спортен министър?
- Няма да скрия, че чувствам огромната отговорност, която нося за целия спорт. Разбирам и очакванията, които има към мен. В крайна сметка в рамките на служебното правителство се надявам наистина да помогна с опита, който имам не само като спортист, а и като администратор в спорта. Искам всичките процеси, които протичат в спорта, да бъдат в нормално състояние.
- Кое е първото нещо като спортен министър, което трябва да свършите?
- Първо искам да получа анализ и доклад от всички дирекции в министерството на спорта. Искам да се запозная със състоянието на търговските дружества, за да мога и аз да навляза в работата. Моят екип е почти готов и изцяло ще разчитам на него.
- Кога ще е ясен целият ви екип?
- Мисля, че до средата на идната седмица ще сме готови.

Жени е петият шеф с подобен ранг

Жени Раданова е петият министър в новата история на България. В първите години на демокрацията спортът беше управляван от агенции или комитети. Едва през 2002 г. тогавашният шеф на ведомството Васил Иванов - Лучано беше повишен в ранг министър от правителството на Симеон Сакскобургготски. Не без скандал. Парламентът гласува, че за длъжността не се изисква висше образование.

През 2005 г. дойде правителството на Сергей Станишев, което върна спорта към агенция - ДАМС. Оглави я голямата шампионка по стрелба Весела Лечева.

През 2009 година кабинетът на Бойко Борисов върна министерство на спорта. Негов шеф стана Свилен Нейков. Също спортен човек, треньор на олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова.

Наследи го друг голям шампион Петър Стойчев. Плувецът беше министър в служебния кабинет на Марин Райков за няколко месеца. Списъкът от петима министри допълват професор Мариана Георгиева и вече Евгения Раданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай