Путин дебне вота у нас! Кой иска да управлява

Кои са причините за особеното му внимание

Путин дебне вота у нас! Кой иска да управлява | StandartNews.com

Руският президент Путин наблюдава българските избори с интерес, пише американското издание Newsweek.

"Русофилията в публичното пространство, ендемичната корупция и президентът, който изглежда симпатизира на Кремъл" са сред причините, които насочват погледа на Москва към парламентарните избори в България.

"Руският президент Владимир Путин ще се надява на признак на разпадане на обединения западен фронт в полза на Украйна", пише още в изданието, цитирано от Дойче Веле.

Който и да спечели изборите за 49-я парламент обаче, ще се наложи да се изправи срещу президента Румен Радев, който според неговите критици е един от най-важните съюзници на Путин в западния блок, пише Newsweek.

"Поредицата от служебни правителства предостави на Радев уникалната възможност да упражнява правомощия, които далеч надхвърлят конституционните му права", коментира Марк Войджър, бивш съветник на командващия американската армия.

По думите на Войджър Радев вече се възприема за единствената власт в страната, единствения стожер на стабилността в иначе нестабилната политическа ситуация.

"Неработещият парламент в България проправи пътя за завземане на властта от проруския президент, а изборите тази седмица едва ли ще помогнат", коментира и Foreign Policy.

Пореден парламент, който не може да излъчи ясно мнозинство, ще бъде "перфектният изход за Путин целите му в Украйна, но също и на Балканите и в България", обобщава Марк Войджър пред Newsweek.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай