Политическото чудо се случи. Ще роди ли кабинет?

Голямото надлъгване тече, ГЕРБ и "Промяната" редят пъзела на властта

Политическото чудо се случи. Ще роди ли кабинет? | StandartNews.com
  • Голямото надлъгване тече, ГЕРБ и "Промяната" редят пъзела на властта
  • Политическото чудо се случи, но ще роди ли то кабинет

 

Когато човек види отрупаните с бумаги и лаптопи маси в парламентарното кафене и скупчените една до друга депутатски глави, няма начин да не си помисли, че политическото чудо се е случило. В едните кресла икономистите Даниел Лорер от "Промяната" и Александър Иванов от ГЕРБ кротко обсъждат мерки срещу инфлацията, в другите - 

непримиримите врагове Радостин Василев и Красен Кралев 

благо търсят допирни точки в спорта. В третото кьоше експертите по сигурността на двете враждуващи партии - ген. Атанас Атанасов от ДБ и Христо Терзийски и Маноил Манев от ГЕРБ, вече не се обиждат с пяна на устата, а разговарят като първи приятели.

В единия кулоар Красимир Вълчев и Елисавета Белобрадова спорят за образование, в другия - Илияна Жекова от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ бистрят социалната политика. За капак - Кирил Петков и Асен Василев вече минават отвъд демаркационната линия и се разхождат спокойно в кулоара на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Нещо, което в миналия парламент бе абсолютно табу.

И това не е всичко. През няколко преки, в Министерство на финансите Асен Василев и Теменужка Петкова си стискат ръцете за поправка на внесения току-що от служебното правителство бюджет, за да коригират дефицита му от 6,4 на 3 процента. При това с поредния компромис от ГЕРБ разчетите да започнат да се гласуват в зала без да има ясно парламентарно мнозинство. Идилия! Ще роди ли тя обаче кабинет? Всички вдигат рамене. Колкото повече 

ГЕРБ и "Промяната" се откриват и харесват

толкова повече втвърдяват позициите си. Хората на Борисов настояват първото място на изборите да им бъде признато с мандат, съмишлениците на Кирил Петков и Асен Василев упорстват, че кабинет с мандата и участието на ГЕРБ не могат да приемат. Но заедно вече цяла седмица пишат управленска програма. 

И едните, и другите заплашват, че първо ще се обърнат към останалите партии в НС, а после ще предложат правителство на малцинството. Но часове наред съставят законодателна програма и властови приоритети.

Преговорите за властта приличат на  предбрачен договор, който урежда не толкова ползите от събирането, колкото по-малките щети от раздялата. 

Тече голямото надлъгване, коментират депутати, наблюдаващи преговорите между ГЕРБ и "Промяната". Абсолютен политически хищник, Борисов не играе на два фронта, а поне на 4-5. Поредният публичен компромис в четвъртък бе, че би приел кабинет и с Кирил Петков в него, стига да хареса програмата. Залага най-различни варианти, за да може да избере ад хок един от тях в последния момент, в зависимост от ситуацията. А тя се мени след всеки разговор. 

Последната оферта на ГЕРБ към "Промяната" е 

премиер и министри от дясното обединение

представени до неделя и избрани след това с мандата на ГЕРБ. Миналата седмица бе обратното. 

На пръв поглед резултатът от разговорите изглежда като пълно отстъпление за Борисов. Но и той, и "Промяната" много добре знаят, че в този вариант кабинетът ще е на ГЕРБ, независимо че министрите ще са на ПП-ДБ. Защото мандатът е на Борисовите хора. И те ще имат същото, дори и по-голямо право, да изискват от ведомствата, които "Промяната" управлява. А социолозите непрекъснато помпат ПП-ДБ, че заигравката с ГЕРБ ще им отлее електорат.

Политическият пазарлък е много по-голям от съставянето на кабинет, твърдят още наблюдатели. Случайно или не най-големият скандал в пленарна зала бе не за предмета на дейност на комисиите, а за броя им, защото с тях тече разпределение на председателски места. Знаково, първото съобщение, което Росен Желязков направи като председател на парламента, бе за креслата с изтекъл мандат в БНБ и ключовите регулатори. Не редят правителство, а пъзел с властта, шегуват се парламентаристи с опит, които са категорични, че все още вероятността за кабинет е 50:50.

Единствено усилената работа по управленската програма дава основание да се смята, че правителство все пак ще има, и то по схемата предложена от ГЕРБ. В коридорите на властта дори се завъртяха първите имена. За премиер отново щял да бъде предложен акад. Николай Денков. 

Кирил Петков щял да бъде вицепремиер

с ресор специални служби и Шенген, а ген. Атанасов - МВР шеф. 

Убеждават ни, че държавата е в разцвет, че има пари, които светкавично ще бъдат раздадени на хората и бизнеса, но и ние четем данните на кабинета и БНБ, положението изобщо не е розово, коментира участник от ГЕРБ в разговорите. 

Чухме в разговорите между жертви и палачи, че са си простили, но не видяхме г-н Рашков на тази среща, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И подчерта, че разговорите все още не са станали диалог. Стигнем ли до диалог, ще има нужда от ДПС, обобщи Карадайъ.

Времето за преговори не може да се разтяга до безкрай, тропна по масата в четвъртък президентът Румен Радев, който и този път толерантно бави първия мандат, за да има разговори за властта. "После пак ще има приказки: "Ама той иска да управлява еднолично", допълни президентът. И заяви, че очаква от партиите "склонност на компромиси и устойчивост", а от парламента - "приемане на закони, не скандали".

Как ще приключи  политическата седенка? 

Подобна ситуация у нас не е имало. Единствената напомняща донякъде сегашната бе през 2005 г., когато с мандат на ДПС бе избран премиер на БСП - Сергей Станишев. А патовата ситуация роди успешната Тройна коалиция, вкарала България в ЕС. В момента и ГЕРБ и "Промяната" залагат на два варианта - кабинет за 18 месеца или избори на 15 или 23 юли. Но не слагат в сметките третия мандат, ако техните два не стигнат за управление. При него може да има изненади. Особено, ако е в ръцете на ДПС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай