Първи дебат Хекимян – Терзиев. Кой спечели?

Двамата кандидати за кмет на София сблъскаха позиции в 15 рунда

Първи дебат Хекимян – Терзиев. Кой спечели? | StandartNews.com

по време на първия си предизборен дебат двама от основните претенденти за кмет на София Антон Хекимян и Васил Терзиев. Кандидатите на ГЕРБ-СДС и на ПП, ДБ и "Спаси София" говориха пред Константин Вълков в Дарик радио.

В рамките на 15 сегмента от по 3 минути Терзиев и Хекимян имаха възможност да представят позициите си по 15 ключови теми, свързани с развитието на София. Всеки от кандидатите имаше по 1 минута, за да изложи идеите си и след това двамата имаха 1 минути за дискусия. От частната електронна медия твърдят, че нито един от въпросите не е бил предоставен предварително на кандидатите, освен темите.

На въпроса защо искате да живеете в София Васил Терзиев отговори така: „Обичам този град, роден съм тук, живея тук, всичко, което съм постигнал професионално е тук, децата ми са тук и искам да останат. Градът може да бъде по-красив и по-зелен. Свикнали сме да чуваме: Тук е така, и се примиряваме. А аз вярвам, че може да е по-различно, да има инвеститори, да инвестираме в образование. София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене“

Отговорът на Хекимян бе: „Живея живота на 90% от софиянци, познавам проблемите, вървя по същите тротоари. За да бъде чист и подреден град, трябва да се работи и аз искам да го направя. Затова трябва да има въведени стандарти, за да няма ремонт на ремонта. Трябва да подобрим живота на софиянци. Трябва да довършим големите инфраструктурни проекти. Да бъде сложен край на проблемите с липсата на места в детските градини“.

По отношение на непрекъснатите ремонти на у. „Шишман“ Хекимян заяви, че всичко там е безобразно. Той бе контриран от опонента си Терзиев с въпроса „Кое управление докара до вечните ремонти на централната софийска улица?

„Определено за "Шишман" и за другите ремонти не съм отговорен аз. Трябва да променим това. Аз съм независим. И като журналист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори“.

1. Обществен ред

„Комуникацията с гражданите е един от най-големите проблеми. Те не усещат, че гласът им се чува и това е нещо, което ще прекъснем“, гарантира Терзиев.

„Много е лесно да има приложение, в което хората да изпращат сигнали и снимки, по подобие на тв форматите. Гласът на хората може да бъде чут и аз съм човекът, който може да ги чуе“, отговори Хекимян.

И  допълни: „Трябва да спрем убийствата на пътя и искам всички камери, които отговарят за трафика, да могат да се включат в системата за наказания и да няма джигити на пътя. Има гражданска енергия, която може да върви в тази посока. И заедно - хората и общината, да се обединим и да спрем джигитите на пътя“.

„Защо общината купува камери, които не вършат работа и не отчитат скорост“, попита обаче Терзиев.

„Тези камери са трафик камери и за да се променят, са необходими законови проблеми. Камерите не отговарят технически, но няма да е скъпо да бъдат пригодени така, че да засичат джигитите на пътя и да се събират глобите“, отговори Хекимян.

Как ще се противодейства на вандалските прояви?

„Видеонаблюдение на всякакви обществени обекти, активна работа на общинска полиция и активна дейност на самите граждани, които да пускат сигнали за системно нарушение“, каза Терзиев.

„Камери със сигурнос“т, каза Хекимян. И попита Терзиев колко струва един общински полицай.

„4000 лв“., отговори кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София".

„За да се случи всичко това, са нужни още средства“, каза Хекимян.

2. Паркиране

„Карам колело всеки път, когато имам възможност, и знам колко е трудно това в София. Велоалеите трябва да се свържат, трябва да се поддържат. Но трябва да се промени и мисленето. За да пожелаем да свалим някого от колата, трябва да създадем условия. Много километри велоалеи могат да бъдат изградени в София, но обещанието да изградим още няма да има смисъл, ако те не са свързани“, уточни Хекимян.

Терзиев го засече с въпрос дали знае колко километра велоалеи има в столицата, но не получи отговор.

„ 65 км има в момента, или 116, зависи как ги броиш. Нашата визия е да има над 100 км, но те да вършат работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има мисъл и да бъдат изградени лъчовете от кварталите към центъра“, обясни Терзиев.

Двамата се обединиха, че един мандат - 4 г., е напълно достатъчен, за да се превърнат велоалеите в транспортна инфраструктура.

„Създаването на стандарти и правила е важно. Същото е и с тротинетките. Това зависи от общината като контрол, но и като отговорност на хората“, каза Хекимян.

За тротинетките се обяви и Терзиев.

Биха ли прекратили използването на частни автобусни линии?

„Има две хипотези - че транспортът е социална услуга и трябва да бъде дотирана. Другата е търговска. От моя гледна точка общината трябва да бъде отговорна и цените да са еднакви“, каза Терзиев.

Хекимян попита защо преди година ПП не са искали да бъде подпомогнат градския транспорт.  

„Градският транспорт трябва да бъде обществен и достъпен“, каза кандидатът на ГЕРБ-СДС.

3. Образование, детски градини и училища

„2000 са липсващите места за детските градини, всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат построени“, обясни Хекимян.

„10 хил. места липсват, ще бъдат намалени до 6 хиляди, но остават хиляди, за което пак трябва да се построят около 20 нови детски градини. Трябва да се промени начинът на разпределение - в момента е къде живееш, а не къде работиш. Но, за да се намали трафикът, трябва да се помисли детски градини да има около работата на родителите“, каза Терзиев.

4. Градска среда

„Когато става въпрос за обществени поръчки, трудно можем да вкараме майстори от чужбина, но можем да накараме фирмите да обучават своите работници. Защото това, което се случва с жълтите павета, е недопустимо. Трябва да има стандарти“, категоричен бе Хекимян.

„Защо допуснахте толкова некачествени ремонти, всичко е сбъркано изначално“, критикува Терзиев и даде съвети как да се подобрят процедурите.

Хекимян обеща ремонт на Къщата с ягодите.

„Сградата на МВР на Лъвов мост искам да бъде превърната в музей“, каза Терзиев.

Относно чистотата на въздуха Терзиев каза: „Заложили сме на смяна на източниците за отопление на 3000 домакинства. Датчици за следене чистотата на въздуха. Със сметоизвозването има голям проблем - не се извозва боклукът, кофите преливат, а фирмите не се глобяват“.

„Ако продължим с Оперативната програма - не 3 000, а 10 хиляди печки на твърдо гориво ще бъдат подменени. Доскоро са били 55 хиляди, вече са паднали на 30 хиляди, програмата трябва да продължи“, каза Хекимян.

„Трябва да имаме силна общинска фирма за чистота, трябва да инвестираме в техника. Ако частна фирма не се справя - махаме фирмата и влиза общинска“, категоричен бе той.

Терзиев заяви: Трябва да се преразгледат договорите и 2025 г., когато изтичат, да се направи много по-различна тръжна процедура, да се види как да поканим международни оператори, че да има по-голяма конкуренция, защото в момента са 3 фирми, а плащаме повече от Пловдив“.

„Няма нужда да чакаме - можем да прекратим договорите, ако не сме доволни“, категорчен бе Хекимян.

5. Спорт

„Голяма част от инвестициите са насочени именно към спорта - има изградени стрийт фитнеси, зони, отредени за спорт в междублоковите пространства и това трябва да продължи“, обясни Хекимян.

Терзиев допълни: „Отварянето на училищните дворове, изграждане на спортни съоръжения за всички възрасти във всеки квартал. И с това да се ангажира и бизнесът, за да бъдат изградени повече спортни площадки“.

По отношение на въпроса дали трябва да има нов национален стадион, той заяви, че, трябва да има, да се работи с държавата и да е на друго място, леснодостъпно с метро.

„Това не може да е работа само на общината. Трябва да се построят още две спирки на метрото в Люлин, които да свържат с Околовръстния път, и там да бъде изграден националния стадион“, каза Хекимян.

6. Здравеопазване

„Трябва да се работи за това, за да може целият поток от хора да бъде в доболничната помощ, да се подобри материалната база, да се премисли икономическият модел, който да стимулира повече лекари“, обясни Терзиев.

„Това са структури, които трябва да бъдат обновени и да бъдат истински функциониращи“, каза Хекимян. Според него трябва да има детска поликлиника в София, както и .хосписи за старите хора.

7. Екология, туризъм

„Защо 15 г. общината не влезе в ролята си да задвижи отчуждителните процедури“, попита Терзиев.

„Знаете ли колко струва това“, попита Хекимян.

Терзиев отговори: „10 милиарда“.

„Това е проблем, заложен отдавна, нито една община не може да се справи, необходима е помощта на държавата - няма как нещо, което започнало от държавата с връщането на тези терени, а след това общината да ги откупува“, каза Хекимян.

Относно лифтовете към Витоша кандидатът на ГЕРБ - СДС заяви, че трябва да се спази разпореждането на главния архитект.

„Проблемът е в приватизационния договор, решението е да се седне на масата и да се предоговорят всички проблеми“, каза Терзиев. И уточни, че единият вариант е да има публично-частно партньорство. Другият - да бъдат премахнати неработещите съоръжения, да се изградят нови.

„Става въпрос за размиване на отговорности през всички тези години, каза Хекимян. Той пое отговорност за подобряване на инфраструктурата на Витоша.

Относно бездомните кучета Хекимян се обяви за нови центрове и стимулиране на хората да си вземат любимци от улицата.

Образователна програма и регистрация на всички бездомни кучета, поиска Терзиев.

8. Култура

Терзиев обеща, че ще покаже на гост Народния театър.

Хекимян ще покаже центъра на София и всички красиви сгради в него. 

И двамата поискаха развиването на култура по кварталите.

9. Бъдеще и смарт сити

„Голям проблем на общината е, че не работи с дигитализация“, каза Терзиев. И обеща целият град и инфраструктурата му да бъде в един модел, да има дигитален двойник, за да може да се направи анализ на трафика. Другата голяма инвестиция да е система, през която гражданите да виждат какво се работи

„Умният град за мен знае как да изразходва ресурсите си“, каза Хекимян. Фотоволтаици на училищата и модернизация на мощностите, обеща той.

10. Финанси и борба с корупцията

Образованието е темата, която обедини двамата кандидати за кмет на София като необходимост от инвестиции.

11. Крайните квартали

„За да се развият те, трябва да се изгражда инфраструктура, което вече се прави. Много от булевардите трябва да бъдат довършени“, каза Хекимян. И уточни, че в „Надежда“ е изграден 4-етажен паркинг - това е начинът, по който може да се реши проблемът с паркирането в кварталите.

„Много обещани паркинги, само един реализиран, има разлика между добри обещания и реализация. Никаква свързаност с някои от районите, критикува Терзиев. И поиска свързаност и нова градска среда.

.

12. Лидерство

„Бюджетът ще го управлявам заедно със СОС и екипа ми и всичко трябва да се случва прозрачно“, обясни Хекимян.

Терзиев каза, че има богат опит в управлението на големи бюджети и взимането на тежки решения. „Направили сме сериозен екип, защото изразходването на обществени средства е по-сериозно и отговорно от частния бизнес“, обясни той. И обяви, че основната му цел е да отстоява обществения интерес.

„Как отстоявате обществения интерес, след като партията, която представлявате, искаше да блокира бюджета на София“, атакува Хекимян.

Как ще си избират екипите? И биха ли взели член от екипа на Фандъкова, който има добра идея или добър професионален път.

„Не бихме имали двойни стандарти в управлението“, категоричен бе Терзиев. И каза, че избира екипа си от месеци.

„Има много ценни хора от екипа на Фандъкова, които могат да продължат да изпълняват длъжността си. Но искам да работя с нови хора, които съм избрал“, каза Хекимян.

13. Лични качества

„През годините съм докарал много фирми - американски и европейски, които са се установили тук. Умея да обединявам хора от различните организации, всеки, който може да допринесе за града. Умея да мечтая и имам визия как да се случват нещата“, каза Терзиев.

„Умея да чувам хората. Чувам всеки гражданин, говоря със съседите си. По същия начин ще разговарям с инвеститорите“, каза Хекимян. И допълни: „Аз съм личност, която е доказала - бил съм до хората и съм решавал техните проблеми. Доказал съм, че мога. Вратата ми няма да стои затворена“. 

Относно зависимостта между политици и журналисти кандидатът на ГЕРБ – СДС каза:“Политическа зависимост в нюзрума на Би Ти Ви никога не е имало - и преди мен, и по време на моето управление като директор на "Новини, актуални предавания и спорт". Журналистите изпълняват професията си безупречно и мога да гарантирам. Мога да гарантирам и за моята политическа обективност и безпристрастност. За мен най-голямата ценност е, когато човек ме срещне на пътя и каже - толкова години не разбрах на коя политическа сила симпатизираш.

„Оставил съм своя много положителен отпечатък върху този град“, каза от своя страна Терзиев.

Той бе прекъснат от Хекимян с въпрос за миналото му.

„Това, в което вярвам е, че няма неудобни въпроси и не съм бягал от нито един журналист, нито един гражданин, на всеки съм обяснявал житейския си път. Вярвам в честния диалог, да слушаш хората. За един градоначалник и лидер е много важно да може да слуша критиката“, каза Терзиев. И уточни, че човек трябва да бъде съден по делата.

14. Наследството и бъдещето на София

На въпроса какво трябва да се случи с Топлофикация – София Хекимян отговори: „Базата и всичко, което притежава, трябва да е общинско. Модернизация на мощностите, за да има ниска цена. Искам, когато си плащам сметката, да знам какво плащам“, каза Хукимян.

„Ако всички тези идеи на ГЕРБ за когенерация ако бяха реализирани, още миналата година Топлофикация щеше да си е платила дълговете. Преди да говорим кой ще оперира това дружество, то трябва да бъде стегнато като управление и финансови параметри“, заяви Терзиев.

Блиц интервю

Водещ приоритет?

Терзиев: „Сигурност“.

Хекимян: „Образование и привличане на инвестиции“.

Нужно ли е частично саниране на сгради?

Терзиев: „Абсолютно“.

Хекимян: „Трябва да се промени законът“.

Мнението ви за високите сгради?

Хекимян: „Против, когато се погледне към Витоша. Трябва да бъде отредено място за небостъргачи“.

Терзиев: Трябва да има в зони, където цялата структура е планирана около това.

Квартал или индустриална зона трябва да има на мястото на „Кремиковци?

Терзиев: „Комбинация от двете“.

Хекимян: „Екологично чисто производство и високи технологии“.

Да има ли Юбер в София?

Терзиев: „Аз съм за, това не би нарушило интересите на бранша“.

Хекимян: „Също съм за, защото вече няма толкова много таксита. Със сигурност трябва да има система, която да гарантира по правилен начин как се случва това“.

Как финансират кампанията си?

Хекимян: „Парите идват изцяло от ГЕРБ“.

Терзиев: „Дарения към политическите партии“.

За какво биха дали средства?

Терзиев: „Културни дейности“.

Хекимян: „Детски градини“.

Послание към  избирателите“

Хекимян: „Аз съм човек, който ходи здраво стъпил на земята. Виждам какво е направено в София и какво може да бъде направено - завършване на големите инфраструктурни проекти, работа с кварталите, чист град, в който да живееш по стандарти“.

Терзиев: „Да мечтаем повече и да вярваме, че можем да имаме град, който е удобен за живеене, сигурен и красив, в който можем да живеем здравословно, да нямаме проблеми с детски градини и ясли, да се инвестира в училищната инфраструктура, да няма райони втора ръка, да има ред, да спрем с порочните практики и корупционните модели, да няма ремонт на ремонта, да има прозрачно и дигитално управление, което да работи с хората“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай