Приеха проектозакона на ДПС за забрана на нефт и продукти от Русия

Предложението получи подкрепа от 146 народни представители

Приеха проектозакона на ДПС за забрана на нефт и продукти от Русия | StandartNews.com

Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Законопроектът е внесен от ДПС и получи подкрепа от 146 народни представители. 44 бяха "против", а четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от "БСП за България" и "Възраждане".

Със законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се предвижда режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. 

"Видяхте в последния пакет какво имаме право да правим, вече има уточнение, че може да се изнасят нефтопродукти за Украйна, както и такива които биха застрашили околната среда или не могат да бъдат съхранявани безопасно. Затова и ние ще коригираме текстовете между първо и второ четене", обясни Петър Чобанов.

Остро срещу текстовете възразиха от "Възраждане" и БСП, които обясниха, че има опасност да затвори рафинерията и това би било икономически неизгодно за България и в разрез с интересите на страната. 

"От БСП няма да подкрепим текстовете по една причина, това не е работа на българския парламент да осъществява контрол по дадена дерогация, има си институции", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"Важно е да се знае, че от 16 декември влезе в сила новия пакет от санкции в който ясно и точно европейските партньори забраняват износа към Украйна. Както на петрол, така и на всички други продукти. Това са фактите", обясни Цончо Ганев от "Възраждане".

От ДПС напомниха, че досега България се е правила, че не разбира правилата на Европейския съюз.

"Комисията няколко пъти прави изказвания, че България не може да изнася нефтопродукти, ние всички се правихме на ударени че не го разбираме. Оттук нататък не трябва да се правим на ударени. Една чужда компания преработва горивото на една чужда компания и нищо от това не е български продукт. Ние нямаме контрол и какво ще правим ако преустановят дейността", каза Станислав Анастасов от ДПС.

Законопроектът беше подкрепен и от ГЕРБ-СДС. Според председателят на енергийната комисия тестовете ще бъдат подкрепени на първо четене, но от коалицията ще предложат изрично в законопроекта между двете четения да се запише, че ще е позволен износа за Украйна, както и износа на всички продукти, които не могат да се продават в Европейския съюз.

"Лукойл" през 2021 г. си е осигурявал петрол и от други източници, 50% от петрола не е руски, това означава че няма проблем. Всички тези приказки как ще затвори рафинерията не са верни. По-скоро трябва да помислите , че през тази година рафинерията е получила 80 млн. лева компенсации за тока, а през следващата ще получи 300 млн. компенсации за тока. Това трябва да се промени", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

От партията настояват отново да бъде записано, че ще се изземват приходите на рафинерията - разликата между цената на сорт "Брент" и руския петрол.

Сериозни критики по време на дебата бяха отправени към служебното правителство от Продължаваме промяната. По думите на депутатите от групата, служебното правителство е защитавало интересите на "Лукойл", а не на България.

Депутатите продължават работа с гласуването на първо четене на законопроект, който да позволи да бъде назначен специален управител от държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас", пише dir.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай