Президентът скастри църквата и "Южен поток"

Липсва (ми) информация за договора с Русия, заяви Плевнелиев

Президентът скастри църквата и "Южен поток"   | StandartNews.com

Благоевград. В един ден президентът Росен Плевнелиев размаха пръст на църквата и на правителството. Повод за недоволството на държавния глава станаха плъзващите интриги в духовенството след смъртта на Патриах Максим и липсата на информация за договора с "Южен поток".

Българската църква трябва да бъде единна и да се обърне към хората и техните проблеми, а не към вътрешните си интриги. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Банско.

Според него е крайно непочтено в деня на траур да се говори и да се произвежда разкол. Думите му бяха по повод на подаденото искане от отец Инокентий за регистриране на нов Синод в петък, когато страната погребваше Патриарх Максим. Плевнелиев беше категоричен, че сме изпратили по един много достоен начин патриарха на Българската църква.

“За мен това бе изключително важно. На 7 езика целият свят отдаде своята почит на един достоен патриарх, който работеше за единството на българската църква", заяви той.

Президентът коментира доста остро и липсата на прозрачност около подписването на споразумението с Русия за "Южен поток".

“Лично на мен към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това какво ще се подписва следващата седмица. Така че очаквам от правителството да покаже всички параметри – включително цената на газа, цената на изграждането на “Южен поток”, всички цифри и данни трябва да са на масата”, заяви Плевнелиев.

Той припомни, че големият неуспех на проекта “Белене” се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансира, както и на недостатъчната прозрачност.

“Аз съм сигурен, че “Южен поток” няма да има тази съдба. Там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране. Но очаквам малко повече прозрачност", подчерта държавният глава.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай