Премиерът: Политици от опозицията са били слушани

В момента тече проверка по случая

Премиерът: Политици от опозицията са били слушани | StandartNews.com

Служебният министър-председател Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици. В момента тече проверка по случая.

"По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви Стефан Янев в "Панорама".

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер Стефан Янев подчерта:

"Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите".

Според него проблемът с подслушванията е много сериозен.

"Той е част от един модел на насаждане на страх. Насаждане на контрол, нека да се огледаме около себе си и да преценим колко популярна е фразата - това не е за по телефон. Всеки един обикновен човек, ако не нарушава закона, ако работи в рамките на почтеността и закоността, няма нужда от тази фраза. Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите. Надявам се да не се превръщаме в страна в един бъдещ съдебен спор, така че ще се въздържа от информация, която имам. Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко", отбеляза служебният премиер.

"Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, начина на подготовка и взимане на решение, което, според мен, не отговаря на модела на взимане на решение и прозрачно управление. Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена в институционален смисъл държавата и нейния държавен апарат", допълни Стефан Янев.

По думите му това е една непосилна задача за служебен кабинет, но този ще направи възможното да постави началото на този ред. Стефан Янев изрази надежда бъдещият парламентарно подкрепен кабинет, който ще дойде след служебното правителство да припознае тази задача и тя да бъде доведена докрай.

"Обективността идва от ефекта, който виждаме всички: начинът на взимането на решения, тяхното провеждане и начинът на функциониране на държавата и на демокрацията в страната ни. Служебният кабинет ще работи на базата на откритост и прозрачност, в интерес на хората и пред очите на хората", добави Стефан Янев и още веднъж подчерта критериите на служебния кабинет - прозрачност, професионализъм и почтеност.

Стефан Янев коментира казусът около шефовете на ДАНС и на разузнаването.

"Тези хора се дискретириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода най-малко за действието на служебния кабинет и може би и отвъд. По този начин до голяма степен бих казал, че е нарушено и изискването в техните съответни устройствени закони, където нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание. Така че въпросът мисля, че е ясен. Въпросът с уволнението не стои. Процедура, разбира се, има. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечий чужди интереси, каквито и да бъдат те. Чужди не на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси", подчерта Стефан Янев.

Той не отрече да има връзка между ДАНС и историята с подслушването, но заяви, че ще коментира, след като приключи проверката.

Стефан Янев каза още, че не може да има ревизия в рамките на два месеца с основна задача подготовка на изборите.

"Самата подготовка на изборите е един доста интензивен и тежък процес, особено при последните промени на Изборния кодекс, където има много нови елементи. Приоритетите са функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощта за българския бизнес, така че икономиката да се развива в правилната посока, заздравяването на основните социални системи - здравеопазването, образованието", очерта приоритетите на служебния кабинет Стефан Янев.

Той коментира, че трябва да бъде променен начинът, методът, стратегията за управление на пандемията.

"Резултатите до момента не са задоволителни. Справянето с пандемията до момента е било по-скоро на базата на някаква PR стратегия или информационно водене на необосновани и хаотични решения. Има и постижения, но в много ограничени рамки. Служебното правителство работи по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията. Здравните мерки да бъдат адекватни, да продължи ваксинационният план с необходимото темпо, така че да се достигне колективен имунитет, да се положат усилия по отношение заздравяването, подпомагането на българския бизнес, с акцент на малките и средни предприятия, които са един най-големите работодатели и осигуряват прехраната на хиляди български семейства", допълни Стефан Янев и отбеляза, че служебното правителство подготвя и нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато много скоро.

Стефан Янев коментира и българската позиция относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

"Категорично не можем да отстъпим от българската позиция, която е оформена с декларация на българския парламент. Служебното правителство, при отсъствие на парламент, не може да промени такава позиция във външнополитически план. Категорично.Но ние сме готови на неформални разговори с Република Северна Македония и нейното ръководство, защото генералната позиция на България е, че България поддържа европейското бъдеще на РСМ и Албания, които са в пакет", каза Стефан Янев.

Той заяви, че не познава Васил Божков и не може да коментира неговото минало.

Служебният премиер подкрепи назначението на Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП и отбеляза, че е предложен от министъра на финансите.

"Ако неговата работа, ако неговите резултати не покажат очакванията, които споменах, ще търсим друго решение", подчерта Стефан Янев.

По думите му категорично политиците не бива да си позволяват оценка по отношение на журналисит, тъй като оценката я дават зрителите и слушателите, българското общество.

"Непряко това е избор на президента, да поеме риска при всеки наш провал да се отрази на неговата кампания за президентските избори, по-скоро не работим за него, но индиректно от нашите действия донякъде зависи неговата кампания. Аз се надявам да нямаме неуспехи, които да му попречат, той си има достатъчно успехи, на които да гради кампанията си", добави служебният премиер.

Стефан Янев каза още, че правителството търси възстановяване на държавността и укрепване на икономиката.

"Защото, ако икономиката работи, нашите български съграждани, които живеят в чужбина, при получаване на възможност за добри работни места, ще изберат сами да се приберат вкъщи и да отглеждат децата и внуците на много българи тук, в България", каза още Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай