Премиерът: Новите да продължат Плана за възстановяване

Като важен акцент в Плана той посочи образованието и иновациите

Премиерът: Новите да продължат Плана за възстановяване | StandartNews.com

Новото правителство да продължи приоритетите на Плана за възстановяване и устойчивост. Това призова служебният премиер Стефан Янев в началото на правителственото заседание днес.

Надявам се, че приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат продължени от следващото правителство, заяви той.

„Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си така, че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин“, допълни служебният премиер.

Като важен акцент в Плана той посочи образованието и иновациите.

„В основата на добре развитата икономика образованието е важен фактор както по отношение на човешките ресурси, така и по възможността за иновативно развитие и развитие в посока произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност. Другите акценти са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация, технологичен, екологичен преход и декарбонизация по отношение на енергетиката и селското стопанство, което е основополагащ елемент от базата за осигуряване на нашия живот“, добави Янев, като подчерта, че всички тези приоритети са жалонът, който ще води България към по-добро икономическо състояние.

Служебният премиер припомни и за друга криза – демографската, и обясни, че едно от решенията ѝ е развитата икономика, която би предоставила добре платени работни места, които да привличат младите българи да се завърнат от чужбина в родината си.

Той призова парламентарно представените партии към диалог и приемственост по отношение на това, което служебният кабинет е направил и се оценява като позитивно. Ген. Янев отбеляза, че трябва да се акцентира върху приоритети, които са фокусирани върху българските граждани и бизнес.

Служебният премиер изрази надежда, че партиите ще имат мъдростта и желанието да работят в името на българите, които са ги изпратили в Народното събрание.

„Проблемите, с които и ние се сблъскваме, и кризата, на която сме свидетели повече от година, която се отразява на живота на гражданите и на бизнеса, трябва да бъде адресирана по възможно най-добрия начин. Това, което е необходимо да се направи, е да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка“, допълни той.

Според Янев трябва да се демонстрира проява на солидарност и да се даде тласък за успешното развитие на българския бизнес. Той допълни, че именно с тази цел служебният кабинет е работил върху промени и преструктуриране в Плана за възстановяване и устойчивост, който в момента е публикуван за обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай