Събота,

Преизчисляват размера на партийната субсидия

От: Редактори -
Преизчисляват размера на партийната субсидия
A
A
A

Размерът на субсидията за политическите партии ще бъде преизчислен, съобщи пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов. Според него сумата ще бъде съобразена с основните нужди на политическите сили.

„Възложено ми е от премиера тепърва да извърша анализ колко е нормалния размер за партийните субсидии и какво трябва да е предназначението им, за да се избягват спекулации, че с парите на данъкоплатците партиите се разпореждат неправилно”, каза финансовият министър.

По думите на финансовия министър на няколко заседания с коалиционния им партньор е обсъждан размерът на партийната субсидия . Той добави, че Патриотите били на мнение, че малките партии трудно ще се справят с това ниво на финансиране.

„Подобни предложения се дебатират от мига, в който се взе решение за съобразяване на размера на субсидиите с референдума. По време на дебата в пленарна зала няколко пъти се повдигна въпросът от страна на колегите от ОП дали ние бихме подкрепили едно различно решение. Нашата позиция остана непроменена и това се видя с гласуването”, посочи Горанов.

Горанов заяви, че позицията им е била категорична, но са се съгласили на компромис, за да спасят приемането на Бюджет 2020. Разходът не беше предварително калкулиран в парите за следващата година, но необходимата сума ще се намери, категоричен е Горанов. Той посочи, че заради подобреният кредитен рейтинг на страната ни – ще се увеличи размерът на лихвите, а това ще даде възможност субсидиите да се изплатят.

Ресорният министър коментира и законовите промени, които дадоха възможност Обвините №1 да бъде подвеждан под наказателна отговорност и да бъде разследван . „Предложихме законопроект, който следва логиката на конституцията – наказателна отговорност в България може да се повдигне само от прокурор. Текстовете, които предложихме дадоха възможност да се повдига наказателна отговорност на главния прокурор”, каза още той

Относно информацията за несъбрани 250 млн. лв. данъци от хазарт, финансовият министър уточни, че проверката по случая е започнала след сигнал.

„В него се твърдеше, че Комисията по хазарт така е определила начина на организиране на игрите, че това води до ефект „спестяване на таксите”. Тези твърдения трябва да се проверят. Доста голям е обемът на информацията. Днес възложих на Държавната финансова инспекция да провери Комисията по хазарта”, уточни Горанов.

Владислав Горанов коментира, че комуникацията му с екс социалния министър Бисер Петков е била добра и той е бил добър експерт.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички