ПП успяха: Превърнаха България в Руанда

Антикорупционният модел на Промяната изглежда доста прост – пудел влачи пачки

ПП успяха: Превърнаха България в Руанда | StandartNews.com

* Антикорупционният модел на Промяната изглежда доста прост – пудел влачи пачки

* Според лидера на ПП Кирил Петков скъпите часовници и скандалните снимки не били проблем, кучето било заровено другаде

Годината е 2022, а премиер на България (за щастие само 6 месеца) е Кирил Петков. След като дойде на власт с обещанието за невиждана промяна и борба с корупцията у нас и се коалира с почти всички партии от 47-то Народно събрание, Петков и компания започнаха да правят любимото си нещо – да пътуват. Опитвайки се да се отърка в световния елит и да обясни на цял свят какви чудеса от храброст върши у нас, Петков предизвика всеобщо веселие в българската публика с едно свое задгранично изказване. От Брюксел, където участваше в Европейския съвет, той се похвали, че е получил поздрави от президента на Руанда - Пол Кагаме за борбата с корупцията при среща с него. Пред Петков руандийският държавен глава дори се похвалил, че страната му е паднала от 150-о на 52-о място – т.е. по-напред от България.

„Вика, пътят, по който си тръгнал е много верен. Не се таргетират малките хора, таргетираш големите босове, защото, вика, всичко тръгва отгоре. Така че ме поздрави, той е следял, изглежда, новините от България”, пресъздаде пред български журналисти тогавашният премиер разговора си с определения от редица анализатори за ръководител на кървав и мракобесен диктаторски режим Кагаме.

Днес, 2 години по-късно Петков и бойните му другари от ПП успяха да сбъднат мечтата му и България с гордост може да се нареди до Руанда. За да сме честни, дори и там обаче вероятно няма случай, в който главният секретар на вътрешното министерство (не случайно наричан още полицай №1) да се снима с хора, сочени за мегаконтрабандисти, пачки с пари, куче, влачещо евро в муцунката си и да се перчи с часовник за 50 000 лв. – подарък от същите тези разследвани за участие в ОПГ лица. Е, Руанда може да ни завижда – нашият Живко Коцев, който до преди няколко часа заемаше най-високия професионален пост в МВР, ги сложи в джоба си само с няколко фотоса от личния си телефон. И ако това не е овладяване на корупцията в страната, здраве му кажи. Ако не беше жалко и грозно, щеше да е много смешно – като в нелеп анимационен филм, в който няма добри или лоши, защото всички са карикатури.

Тъжното е, че тези карикатури ни управляваха, при това два пъти – веднъж за 6 месеца и още веднъж за 9 месеца в коалиционно управление с техен премиер и почти изцяло техен кабинет. И въпреки, че още първият опит на ПП да управляват държавата показа, че промяна няма да има, явно народът имаше нужда да се пробва още веднъж да види грозната истина с очите си.

Днес, тя е ясна – антикорупционният модел на ПП-ДБ изглежда много прост, но явно работещ – пудел влачи пачки, а всички замесени в аферата се правят на ощипани. Самият Кирил Петков, който много дълго време се възмущаваше от снимките на спящия Бойко Борисов с кюлчета и пачки (които в последствие се оказаха манипулирани – б.р.), днес не вижда проблем в това посоченият от тях за главсек на МВР Живко Коцев да се разхожда с часовник на цената на гарсониера в Плевен, подарен му от разследвани за контрабанда лица.

„Някакъв часовник се развява, за да се покрие нещо по-страшно. Прокуратурата отново се ползва за бухалка. Ако бяхте в друга европейска държава, главният прокурор изнудва главният секретар, звучи безумно. Връщаме се с бързи крачки назад. Притеснен съм от факта, че нещо много бързо започваме да се връщаме към мутренските времена“, обяви съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

За да сме максимално акуратни, тук ще трябва да добавим, че към днешна дата стана ясно, че Живко Коцев сам е поискал среща с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и сам е поискал да подаде оставка и да започне да пее като птичка срещу доскорошните си приятели, за да отърве обвинения. А от показанията, които доброволно е дал разбираме, че в схемата с митниците не са замесени само Марин и Стефан Димитрови и шефката на агенцията Петя Банкова, но и довчерашния финансов министър Асен Василев. Който много натискал така мразения от ПП вътрешен министър Калин Стоянов да назначи посочен от семейство Димитрови човек за шеф на ОДМВР-Хасково. Защо е било нужно това кадруване, можете сами да се досетите. Още повече, че явно влиянието на семейството до преди Стоянов е успяло да стигне по върховете на МВР, видимо от снимките им в доста приятелски уличаващи сцени с предишният МВР шеф (и основно острие на тема „Антикорупция“ на ПП) Бойко Рашков.

Кирил Петков и Стефан Димитров

И още нещо много любопитно – в социалните мрежи се появи снимка на Кирил Петков със Стефан Димитров, един от обвинените за организирана престъпна група в митниците. На кадъра, който се появи в групи във Фейсбук, Кирил Петков и Стефан Димитров са прегърнати. Това показва, че едва ли става дума за някаква случайна снимка за спомен. Съдейки по приятелските им усмивки, двамата очевидно имат познанство отпреди заснемането. Видимо от мястото около двамата, кадърът е направен в Градската градина в Пловдив.

„Даааа, промяна има. Голяма! Преди се учехме на демокрация от Великобритания, Франция, Германия, САЩ… сега Кирил Петков ще ни учи на демокрация от Руанда. Не сте ли доволни, братя и сестри българи?!“, написа преди 2 години във Фейсбук конституционалистът Борислав Цеков. Е, днес с гордост можем да кажем, че благодарение на ПП-ДБ сме се превърнали в Руанда на Балканите. Слава Богу, че Промяната не продължава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
БъгъИИ
преди 2 седмици

глей-Бизоне-глей, сеа - питъй за по да е сигурно и некой Искуствен Интелигент, питъй, бе! нема начин да ти не каже: "сменяй жената!". чу ли? ми, сменяй я, бе бате. кви капки, ква промена те гони. ма, чети тука, бе - е пише - оставъме си пак Руандъ на Бълканите. искаш ли промена - тогава сменяй жената, бате!

Откажи