Повече секции в чужбина. Овации в зала

Парламентът прие предложенията на партията на Слави

Повече секции в чужбина. Овации в зала | StandartNews.com

С двойни бурни аплодисменти депутатите от Демократична България, „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън! Посрещнаха гласуването и прегласуването на предложенията им за повече изборни секции в чужбина. При прегласуването за тях гласуваха 117 души „За”. 8 гласуваха против, 107 се въздържаха. Това бяха депутати на ГЕРБ - СДС и на "БСП за България".

С промяната избирателните секции извън страната ще се образуват там, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изорния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Също така се предлага извън тези случаи по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

Преди това обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Дебат за вота в Турция отвори Велизар Енчев преди гласуването. Той обаче прерасна в дискусия за емигриралите българи.

Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес - концертите с възрожденски песни за примамка ли бяха?, каза Велизар Енчев. Българите в Турция по-малко българи ли са, опонира му Вежди Рашидов. Той остро се противопостави на деленето на българите, но подчерта, че тези, които плащат данъците си у нас имат по-голямо основание да определят живота в страната, от онези, които плащат данъци на британската кралица.

"Защо продължаваме да ограничаваме правата на тези български граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ те да отидат и упражнят правото си на глас. Според мен никой в тази зала не може да посочи една причина, освен това, че трябва да ограничим една държава и по този начин да повлечем всички останали", председателят на НС още Ива Митева.

Срам ме  е от вас – да дискриминирате българите, няколко пъти повтори Мика Зайкова /”Има такъм народ”/. Възродителният процес свърши, Турция и ние сме член на НАТО - моля дръжте се отговорно към България, а не спрямо фантасмагориите си, каза на Велизар Енчев и Арман Бабикян /Изправи се! Мутри вън/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай