Посветиха втора пощенска марка на отношенията между България и Китай

Посветиха втора пощенска марка на отношенията между България и Китай | StandartNews.com

София. Пощенска марка по повод 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Китайската народна република бе валидирана днес в Министерството на външните работи.

 

"Въпреки географската отдалеченост и различията в мащабите, пътят на развитие между България и Китай се основава на традиционно добри приятелски отношения". Това заяви заместник-министърът на външните работи Ангел Величков на специалната церемония, пише пресцентърът на МвНР.

 

На събитието присъстваха още заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров, посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Уей Дзинхуа и председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Янаки Стоилов.

 

Тиражът на марката е 17 000 броя, а на плика – 1567 броя. Емилиян Станкев е художник на проектите.

 

Филателното издание, изобразява скалния релеф Мадарски конник, който е символ на Първата българска държава и Синия дървен кон, който според древния китайски календар е символ на настоящата година. То се състои от блок с една пощенска марка, илюстрован плик и специален пощенски печат, обясняват от министерството.

 

През изминалите няколко месеца сме свидетели на активен диалог на високо и най-високо равнище между двете страни. Доказателство за това е и планираната размяна на делегации на различни нива през 2014 година, която ще даде допълнителен тласък на развитието на двустранното сътрудничество, каза заместник-министърът на външните работи Ангел Величков.

 

„Това е втората пощенска марка, която през последните години се посвещава на дипломатическите отношения между България и Китай", уточни заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров. През 2009 година бе валидирано специално издание по повод 60-годишнината от историческото събитие, припомни още той.

 

Отношенията между двете страни достигнаха до едно по-високо ниво през последната година, каза посланик Уей Дзинхуа. Той посочи, че богатата история на двустранните отношения, устойчивата положителна динамика и активният обмен на всички нива са основани на взаимно доверие, уважение и добра воля, пише пресцентърът на МвНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай