Последен валс за Радан и Надежда

Гражданският съвет на Реформаторите решава днес за изключването на "Синьо единство"

Последен валс за Радан и Надежда | StandartNews.com

София. Последен валс ще звучи днес за Надежда и Радан. Гражданският съвет на Реформаторите решава дали да изключи от бъдещата коалиция "Синьо единство". За раздяла с хората на Нейнски твърдо се обявиха две партии - ДСБ и СДС. Гражданите на Меглена Кунева запазиха пълно мълчание. А земеделците и последователите на Корман Исмаилов ще пледират днес реформаторите да не скъсат окончателно със "Синьо единство". Подобни настроения има и сред част от обществениците в гражданския съвет.

Задочна словесна престрелка водеха цял ден вчера Надежда Нейнски и Радан Кънев. Спорът им през Фейсбук и телевизионните екрани показа, че разривът между партиите им е окончателен.

"Взаимното "цакане" е в "автентичното" минало на десницата, г-жа Нейнски - може би също", написа лидерът на ДСБ във Фейсбук. "Власт не остана, не виждам за какво воюваме", отвърна пред Нова ТВ Нейнски. Повод за отлюспването на "Синьо единство" стана желанието им за създаването на единна партия, както и принципът, на който коалицията ще се управлява. Радан Кънев формулира аргументите си в две основни точки. "Постигнато е съгласие между 5 от 6-те партии за коалиционното споразумение, преговорният екип на "Синьо единство" няма съгласие по 90% от точките, явно гледаме в различни посоки", каза той. "След като преговорите не са свършили, как може да се твърди, че не е постигнато единство, това е повод, за да ни отблъснат", контрира Нейнски пред Нова ТВ. С това и тя показа, че няма как да се стигне до съгласие на днешното заседание на Гражданския съвет.

Изцяло зад позицията на ДСБ срещу "Синьо единство" застана СДС. "Поддържам мнението на ДСБ, предложението е логично и не е крайно, имахме уговорка да не изваждаме предварително информация, да не коментираме публично какво искаме", заяви Божидар Лукарски.

"Имаме противоречия за рамката за коалиция, но не и по 12-те цели, които си поставихме, затова ще предложим, ако не са готови сега да подпишат споразумение, да продължим да водим разговори с тях и след като останалите 5 партии се коалираме", обясни Николай Ненчев, председател на БЗНС. От "Свобода и достойнство" също бяха по-умерени в позицията си. "Синьо единство" предлагат неща, за които другите още не са готови, и това ги изолира, но нека не забравяме, че партиите сме малцинство в Гражданския съвет", заяви Корман Исмаилов. По-умерено е и мнението на някои от обществениците в съвета, които имат доминиращата квота - 25 срещу 12 партийни представители. "Ако не се стигне до компромис в коалиционното споразумение, ще се наложи да се махнат, надявам се да не стане така", заяви Цветозар Томов.

"Синьо единство" със сигурност ще участва на евроизборите. Тепърва обаче ще се решава дали ще се явят самостоятелно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай