Попова: Да обърнем внимание на социалните права и рисковете пред националната сигурност

Попова: Да обърнем внимание на социалните права и рисковете пред националната сигурност | StandartNews.com

София. Време е нашите политики да обърнат внимание на социалната тема. Това вицепрезидентът Маргарита Попова на официалната пресконференция по повод три години от встъпването й в длъжност.

"Вторият въпрос е внимателното проследяване на все по-увеличаващите се рискове на нашата национална сигурност. Във връзка с това ми се струва, че ще има показ върху работата по интеграция на бежанците. Предишното редовно правителство изработи стратегия по интеграция на бежанците", каза Попова.

Въпросите по интеграцията засягат не само социалното министерство, обясни тя и изтъкна, че най-вероятно ще трябва да се обмисли, къде е най-удачното място на този Съвет по интеграция.

"Ще консолидираме усилията си, така че държавата да покаже воля за справянето с този проблем. Имаме нужда от истинска европейска солидарност. Това, което очаквам през 2015 година е фактът, който беше заявен от ЕК, че разширяване няма да има. Иска ми се и Сърбия и Македония да станат членове на ЕС", продължи Попова.

„Тази година работихме по досиетата на 32-ма граждани, които депозираха молби за убежище. През 2013 - 25 лица, а през 2012 – 19", посочи вицепремиерът.

"През 2015 година продължаваме да работим по молбите на 11 граждани. Следя въпросите на миграцията и бежанците. Във връзка на работата на Комисията по помилванията за трите години имаме общо 13 помилвани граждани, като за 2012 указът за помилване е един, за 2013 - 8, а за 2014- 4, като мотивите са добре откроен корекционен процес по отношение на двама, а за останалите двама много добри характеристични данни", коментира още тя.

"По отношение на работата на Комисията за придобиване на гражданство, бих дала следната кратка информация - през 2014 общият брой на лицата, които са променили своето гражданство са 5999, през 2013 са били 7954. Радостно е, че за 2014 гражданите, които са се освободили от своето гражданство са по-малко. Оказва се, че между 10 и 23% са гражданите, които остават в България", обяви Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай