По-ниски данъци за санирани жилища

По-ниски данъци за санирани жилища | StandartNews.com

София. Данъчни облекчения за енергийно ефективните жилищни сгради вероятно ще залегнат в новия жилищен кодекс, който се подготвя от Министерството на инвестиционното проектиране. Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който участва в конференция за устойчиво строителство, организирана от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"В момента ние сме в обратната ситуация и има санкции за енергийно ефективна сграда. Като отидете да си платите данъка, ако сте си сменили дограмата - ще плащате по-висок данък. Нормално е, когато направите сградата по стандарт и тя има паспорт, или да се освободи за известно време от данъци, или да има някакви други стимули", посочи министърът. Той добави, че има съпротива у администрацията заради очакваното намаление на данъчните приходи.

"Искаме да създадем и социален жилищен фонд. Освен че има социално значение, той ще намали и спекулативния натиск върху цените на жилищата", допълни министърът. В момента се работи по концепция за публично-частни партньорства между общините, държавата и частни инвеститори. Държавата и общините могат да участват, като предоставят безвъзмездно терени за строителство на социалните жилища. Данов обясни, че се обсъждат и възможностите за създаването на специален инвестиционен фонд, с който да се финансират дейностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай