Преговорите за кабинет: Помощи за тока и за хората, и за бизнеса

"Белене" е ябълката на раздора в дебатите на ПП, ИТН, ДБ и БСП

Преговорите за кабинет: Помощи за тока и за хората, и за бизнеса | StandartNews.com

 

  • "Белене" е ябълката на раздора в дебатите на ПП, ИТН, ДБ и БСП  

Съгласие по голяма част от темите демонстрираха представителите на четирите партии, които пре-говарят за съставяне на правителство - "Продъл-жаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".В част от дискусиите обаче прехвърчаха искри, като най-много такива имаше по щекотливата в момента тема за енергетиката и цените на тока и най-вече бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

Помощи за тока да получават и хората, и бизнесът. По тази мярка има съгласие между ИТН, БСП и ДБ, макар че партиите имат различно виждане за изпълнението й.Социалистите настояват да се компенсират домакинствата, ако се увеличат цените на тока от Нова година. "Предлагаме токът до 200 квтч да бъде безплатен за най-бедните, също така да не се спира токът на домакинства с до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно", посочи Таско Ерменков от БСП. Социалистите настояват бъдещото правителство да се откаже от изваждане на свободния пазар на битовите потребители, както и връщането на регулирания на социалните заведения - като болници, училища и други.От ИТН пък поискаха спешни мерки за продължаване на изплащането на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока. Иван Хионовски от партията на Слави Трифонов предложи да се промени начинът, по който се управляват държавните енергийни дружества, като се обвържат договорите за управление с постигнатите резултати.

От Демократична България също предлагат мерки за компенсиране на енергийнобедните хора. Според тях трябва да има петгодишен план за компенсации. Там на преден план излезе и идеологическите различния между БСП и "Демократична България".

Социалистите застанаха зад проекта за втора ядрена централа и настояваха да се запише, че такава ще се строи. На противоположна позиция бяха демократите, които се обявиха против изграждане на "Белене". Според тях преди да се строят нови ядрени мощности, трябва да се направи анализ на цената и смисъла от тях. Те все пак подкрепиха удължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок в Козлодуй до 2049 г. От "Има такъв народ" се обявиха за нови ядрени мощности, които обаче да са на площадката на Козлодуй. Според енергийния специалист на партията Иван Хиновски, проектът в Белене трябва да се прекрати и там да се изгради модерен завод за водород. Асен Василев от "Продължаваме промяна" зае по-балансирана позиция. Той от една страна се обяви категорично за ядрена мощност, но посочи, че мястото за това е Козлодуй. Той увери, е в нито един период България няма да остане без ядрена мощност.БСП предлага да се намали крайната цена на газа от 20 на 9%, но от ПП не са съгласни.

"Зелен" вицепремиер ще отговаря за климата

Партиите се обединиха около идеята да има вицепремиер по климата или т.нар. зелен вицепремиер. Идеята беше обсъждана, както вчера по време на преговорите на тема околна среда, така и в първия ден на преговорите, когато се дискутира бъдещето на енергетиката.Тогава партиите се обединиха около мнението, че трябва да се приеме нова енергийна стратегия на България. От "Продължаваме промяната" се обявиха за изграждане на пълен микс от нови мощности, включително и нови технологии, превръщане на България в локален център за съхранение за енергия. От партията на Кирил Петков и Асен Василев държат да се реализират приоритетно инвестиционни проекти на територията на комплекса "Марица изток", за да се запазят работните места в региона. От  ИТН настояват да бъде променен и Законът за концесиите, така че България да получава по-справедливо възнаграждение за природните ресурси.

В министерството на икономиката добавят иновациите, вадят язовирите

Повече консенсус имаше при преговорите в сектор икономика. Четирите партии се обединиха около идеите за подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест, особено за малките фирми. Подкрепена беше и идеята на Продължаваме промяната за преобразуване на икономическото министерство, което да се казва Министерство на икономиката и иновациите.

Предвижда се то да управлява координирано дейността на ББР, Фонда за иновации, Фонда на фондовете, Европейските фондове за конкурентоспособност и Българската агенция за експортно застраховане в една обща стратегия с фокус върху новостартиращи компании с високо ниво на иновации и експортен потенциал."Преобразуването е свързано не само с прибавяне, но и с изваждане. Има такива неща в Министерството на икономиката, които просто не знам защо са там, включително и напоителните язовири. Просто е безумно. "Екоантрацит" и "Екоинженеринг" защо са там - никаква идея. Така че там ще трябва доста да поработим.", посочи Кирил Петков.Според топ финансиста на ИТН Любомир Каримански в по-далечна перспектива следва да се помисли дали и Министерството на труда и социалната политика да не се трансформира. Той смята, че трудът също трябва да премине към икономическото ведомство. Ударно увеличаване на инвестициите в България да е във фокуса на бъдещото управление, решиха още четирите партии.

Правят кооперативи, вадят горите от МЗХГ

По отношение на земеделието партиите също постигнаха повече сходства. Кирил Петков обобщи след преговорите, че ако бъдат приложени уговорените мерки, то секторът ще придобие съвсем различен вид след няколко години.С повече контрол да дадем възможност на българския производител достъп до пазарите без прекупвачи. Да създадем кооперативи, които на базата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на малките производители, предложи Кирил Петков. От партията настояват за управление на водните ресурси чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята.От ПП предлагат секторът "гори" да излезе от шапката на земеделското министерство, като специална и отделна структура. Горите са пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната и по отношение на политиките там имаме пълно съгласие с ПП", вметнаха от БСП по време на дискусията.

Политически новини

Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай