Сряда,

Полицаи под прозорците на Дянков

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Полицаи се събират под прозорците на Симеон Данков. Хилядите униформени ще тръгнат в неделя от МВР и с протестно шествие ще стигнат до ведомството на финансовия министър, научи "Стандарт". Той обаче няма да може да ги чуе, защото освен че е почивен ден, вицепремиерът е в отпуск до началото на октомври.

В края на август от синдиката на МВР поискаха 25-процентно увеличаване на основните заплати на служителите от 1 януари 2013 г. В момента те са между 700 лв. и 1200 лв. Дни преди протеста с писмо финансовият министър предложи на униформените да им увеличим заплатите, ако си отрежат допълнителните придобивки. "За военните е възможен скок от 5,8%, ако се откажат от привилегиите като 40 дни платен годишен отпуск и 20 заплати при пенсиониране, а за служителите на ДАНС и МВР процентът е 12", писа Дянков на униформените. Те обаче не искат да се откажат от привилегиите си. "Това не е коректно спряно натовареността на униформените служители", обясниха полицаите. И допълниха, че сами ще си търсят пари за по-високи заплати чрез преструктуриране на различните пера в министерството. "Водят се разговори между вътрешното и финансовото министерство на ниво експерти и министри. В същото време преразглеждаме и отделните пера в бюджета на МВР, така че парите да бъдат най-добре разпределени", коментира за "Стандарт" зам. вътрешният министър Димитър Георгиев.

След писмото на финансовия министър полицаите получиха телеграма и от шефа си Цветан Цветанов. "Бих желал да Ви информирам, че ръководството на министерството е започнало преговори с министерството на финансите за възнагражденията в сектора. Отговорно искам да заявя пред Вас, че се отнасям с необходимото уважение към правото на протестни действия и го оценявам като израз на гражданска зрялост", написа Цветанов на униформените. И добави, че протестните действия "ще повлияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на служителите в системата".

Въпреки писмата обаче полицаите ще се съберат този път на двудневен протест. Той ще започне в 16 часа в неделя пред сградата на МВР и ще приключи в понеделник отново там. Този път обаче униформените ще организират и шествие до финансовото министерство. Рамо в отстояването на позицията си те се очаква да получат от съдебните охранители, профсъюза на чиновниците, както и от митничарите. Очаква се в шествието да се включат и военни. В армията също не са съгласни да отрежат привилегиите си. Военният министър Аню Ангелов вече категорично отказа отпуските и заплатите при пенсиониране за военните да бъдат приравнени към тези на държавния служител и нарече неоснователни исканията за отнемането им.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички