Политолог с драматична прогноза за изборите

Може отново да нямаме правитемство

Политолог с драматична прогноза за изборите | StandartNews.com

Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември.

„Няма парламентарна математика, която да даде ясния отговор, че правителство ще има“, изтъкна той в предаването „Преди всички“.

Киряков не очаква „никаква острота на сегашния изборен цикъл“ – президентските и предсрочните парламентарни избори.

„Не очаквам и да се измислят сериозни скандали, които да разтърсят до неузнаваемост електоралните пластове.“

Партията балансьор няма да е ДПС, а е възможно отново да е БСП, както беше и след изборите на 11 юли, посочи той и допълни, че БСП все още не може ясно да изчисти позицията си между партиите на статуквото и партиите на промяната.

Киряков отбеляза, че новата политическа формация „Продължаваме промяната“ има широк диапазон и голям потенциал за привличане на избиратели, но е важно каква кампания ще проведат.

По темата с президентските избори Георги Киряков заяви, че Бойко Борисов не би се изправил срещу Румен Радев, ако няма абсолютната сигурност, че ще спечели тези избори, затова няма да го направи.

Всичко, което можеше да загуби като грешки на своя служебен кабинет, Радев си го връщаше обратно като подкрепа при всеки контраудар от страна на ГЕРБ, коментира още политологът.

Според Георги Киряков логиката на ДБ да издигнат собствен кандидат за президент е този кандидат „да тегли влака, да дърпа листите“, като през това лице ще се преброят собствените избиратели.

Киряков е на мнение, че ДПС ще излезе със собствен кандидат с турско име, а подкрепилите този кандидат много лесно ще могат да ги „търгуват“ на балотажа срещу Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай