Политолог: Обществото не се интересува от протести

Гълъбов определи оставката на Данаил Кирилов като най-мащабната кадрова промяна в правителство през изминалите 20 години

Политолог: Обществото не се интересува от протести | StandartNews.com

Българското общество има дневен ред, който е различен от този на протестите, разкри пред БНТ политологът Антоний Гълъбов в коментар за предстоящия политически сезон, оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и предложението за нова конституция.

"Общество има дневен ред, който е различен от амбиции и емоциите на отделни групи", каза той и добави, че България има сериозни задачи до края на годината, а рискът да се отклоним от дневния си ред е реален. По думите му големият въпрос е да се съгласие за системните проблеми на настоящата Конституция, за които говорим последните 30 години. "Има нужда от нова Конституция", смята Гълъбов.

Гълъбов определи оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов като най-мащабната кадрова промяна в правителство през изминалите 20 години. Той е на мнение, че всички оставки са под натиска на протеста, като отговор на очакванията на протестиращите. Според него сега е време за политика.

Възможността да бъде свикано ВНС и изцяло да бъде приет нов конституционен текст е друго равнище на правене на политика и е важно как ще реагират политическите партии. "Това е нов хоризонт, спрямо който трябва да променят стратегията си", изтъкна  Гълъбов. Той прогнозира, че управляващите ще успеят да съберат повече от 120 подписа за проекта за нова Конституция. По думите му е несериозен опитът да се твърди, че това е Конституция на ГЕРБ. Той поясни, че сега започва само дебатът, но ВНС е това , което ще реши и даде за пример 7-то ВНС, което обсъждало 7-8 проекта за основен закон. По думите му обаче в рамките 2 месеца, в които трябва да се обсъжда и реши дали ще има ВНС, едва ли ще се събрат нужните 160 гласа.

Целият разговор за конституцията по парадоксален начин беше опорочен от самите управляващи. Те опитаха да поемат политическата инициатива с идеята за нова конституция и обществена дискусия за рестарт на държавата и сами след това, неясно защо, тръгнаха да провалят този свой опит, коментира на свой ред пък политологът Борис Попиванов. По думите му целта е не генерална промяна, а за оцеляване на властта до следващите избори.

Двамата коментираха и оставката на шефката на ЦИК. Според Гълъбов отново сме започнали да водим дебати за технологията на избори, при положението проблемът е доверието като цяло в изборния процес.  "Смятана на технологията няма да повиши доверието", каза той и поясни, че ЦИК спряла да поема отговорност, което също било тревожен сигнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай