Политолог каза кои партии се готвят за план Б

Кристиян Шкварек коментира лидерската среща между ГЕРБ и ПП-ДБ

Политолог каза кои партии се готвят за план Б | StandartNews.com

Политологът Кристиян Шкварек не очаква някой да се появи от някъде и да нареди кабинета.

В нашите ръце и в нашите политици е това нещо: "Когато толкова често се облягаме на конспиративни теории - започвам да усещам, че като че ли го правим, за да се успокоим, че някой отвън държи нещата. Истината е в хаоса. Истината е, че България сама си определя съдбините и те често пъти са това, което виждаме". 

Според анализатора и БСП, и ДПС, дори ИТН са готови на план Б:

"Виждат, че в един или друг момент може да се опре само до там. Ако ПП-ДБ отказват сега, ако отказват следващия път, ние колко пъти ще ходим на избори, 10 пъти ли? Другите партии вече се подготвят и вече са обсъждили вътрешно план Б". 

Ние се намираме в предизборна ситуация, без значение дали ще имаме нови предсрочни парламентарни избори или не, каза още Кристиян Шкварек и добави, че всичко, което правят партиите и лидерите, е съобразено с това. 

ВИЖ ОЩЕ: Петков отсече! Подкрепят ли кабинет /ОБНОВЕНА/

"Не вярвам, че е абсолютно обречена ситуацията, особено с оглед на това, което виждам от страна на Борисов като диалогичност. Прави се голям опит, поне от едната страна, да се направи някакъв кабинет, може би дори с втория мандат. Вече се отваря вратата широко и за втори мандат", коментира пред БНР политологът.

Според него лидерската среща между ГЕРБ и ПП-ДБ е показала, че Бойко Борисов лидира процесите. От ПП се опитаха да дебатират и да защитят позицията си, но изключително пасивно, изказа мнението си той. 

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: С Кирил Петков сме си простили /Видео/

Не разбрах точно за какво се бяха събрали там от ПП-ДБ - те не казаха нищо различно, добави Шкварек:

"Борисов се опита да им изтръгне някакви думи и конкретики. Нищо. ПП са тези, които говориха. Бях много учуден, че ДБ сякаш не присъстваха". 

"От едната страна имаше смъкване на картите и опит за провеждане на среща. Видях такъв разговор от страна на ГЕРБ. От другата страна видях стягане. Не знам дали беше подготвено или се случи, защото не очакваха медиите да останат до края там", изказа мнението си анализаторът. 

Той отбеляза, че от ПП-ДБ прекалено много са разчитали на победа на тези избори. По думите му те не са имали никакъв друг план и подготовка. "Ако не бяха толкова уверени и се бяха подготвили, може би сега щяха да имат полезен ход", смята той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай