Борисов: С Кирил Петков сме си простили /Видео/

Лидерска среща по покана на най-голямата парламентарна група

Борисов: С Кирил Петков сме си простили /Видео/ | StandartNews.com

Започна лидерската среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Срещата е по покана на най-голямата парламентарна група.

Целта ѝ е търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат.

В Народното събрание се срещнаха от една страна Бойко Борисов, Томислав Дончев, Даниел Митова, Десислава Атанасова и Румен Христов и от друга – Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

„Благодаря, че приехте поканата. Трябва да намерим начин за правителство дали с първия мандат, дали с втория. Отиването на нови избори ще доведе до същата ситуация. Следващата важна тема е да използваме времето да поемем ангажимент към приемането на бюджет с 3% дефицит. Трябва да го направим заедно и да бъдем отговорни“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Трябва да има правителство – иначе работим на два такта. Ако правилно съм разбрал, искате да ви подкрепим с втория мандат и да ви контролираме през Народното събрание. Има и други партии, можем да организираме много мощна коалиция. Да чуем все пак – „празен чек“ или „котка в чувал“. Трябва да ни предложите премиер и министри, за да можем да мислим. Слушам разумни хора. С Кирил Петков сме си простили и можем да свършим добра работа. Обръщам се към вас, за да имаме яснота за първия мандат. Ако вие представите кабинет и ние да го харесаме, има какво да мислим“, обяви Бойко Борисов.

„Предлагането на състав на кабинет от втората сила преди първия мандат не е традиционен подход. Трябва да го обсъдим с партийните органи“, отговори Асен Василев.

Докато не свършат разговорите с "Продължаваме промяната", няма да водим с други, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Кирил Петков посочи, че трябва да се видят политиките, които следващата изпълнителна власт трябва да изпълни.

"Хората са функция на едно - дали могат да свършат работа. Ние ще изчакаме разговорите за първия мандат", обясни Петков.

„Това, което и в миналото Народно събрание, така и сега – по политики сме готови да говорим, бюджетен дефицит от 3% е възможна цел, която трябва да бъде постигната. Има и други секторни политики в енергетиката, както и правосъдната реформа и службите. Отзовахме се на тази среща, за да говорим по тези въпроси. Имаме ясен мандат от нашите избиратели – първият мандат не може да бъде подкрепен“, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, посочи тя.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Напомни и че очакват последните законопроекти по ПВУ от служебното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай