Петков отсече! Подкрепят ли кабинет /ОБНОВЕНА/

Какво поиска лидерът на ГЕРБ

Петков отсече! Подкрепят ли кабинет /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

На срещата между ГЕРБ и ПП-ДБ Томислав Дончев върна темата на разговор към възможността за излъчване на правителство, без което по негово мнение няма да бъдат изпълнени задачите, които са си поставили партиите. От ПП-ДБ обаче отказаха да обсъждат тази тема, както бяха декларирали в началото.

Бойко Борисов предложи на ПП-ДБ да дадат примерен състав на кабинет, който биха предложили с втория мандат, след като са категорични, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Той каза, че коалицията трябва да каже на ГЕРБ, ако води разговори с други партии в парламента за съставяне на правителство.

Ние ще изчакаме с уважение вашия мандат, отговори Кирил Петков. Той обясни, че ПП-ДБ искат правителство, но то има една функция - да свърши работа.

Кирил Петков е категоричен, че те правитеслтво в първи мандат не могат да подкрепят, но са готови да говорят по политики и за бюджета.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. "Трябва да се огредат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. - двойно спрямо миналата година, разходите за издръжкана ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности."

Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина по който са направени. Трябва да се се огледат детайлно нещата с МФ. Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база - светът се променя, държавата се променя.  Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит", каза Василев.

В следващите парламентарни дни трябва да покажем прогрес по отношение на законодателната програма, категоричен е Петков. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че най-важни са законите за правосъдната реформа. Останалите партии са запознати със законодателната промяна и те не са лишени от законодателна инициатива. Ще предложим паралелно да работят освен парламентарните комисии и двете групи за които се договорихме, каза тя.

Още по темата Борисов: С Кирил Петков сме си простили

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай