Подписахме за "Силистар"

Подписахме за "Силистар" | StandartNews.com

Да си пожелаем успех при проучването на „Силистар", защото то е изключително важно за бъдещето на България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на подписването на договора за проучване на "Блок 1-14 Силистар". „Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал" влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух", сега един от световните лидери в тази дейност „Шел" влиза на "Силистар", коментира Борисов.

Според ключови експерти, за "Силистар" вече има стара сеизмика, която дава основание да се смята, че проучванията са безопасни. Пак по предварителни проучвания, освен газ, в района има и сериозни количества залежи от нефт. Запознати припомниха, че миналата година "Шел" приключи подобни проучвания в съседен блок в Турция. Все още данните от тях не са оповестени публично, но специалистите допускат, че точно положителните резултати от там са основание за започване на проучванията и в наши води.

По думите на Борисов, надали вече някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол. „Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя „Балкан" и изключителни възможности - на практика от „Хан Аспарух", „Галата", „Силистар", от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител. Именно затова ни трябва компания като „Шел", за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система", отбеляза премиерът.

Премиерът също така заяви, че имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система толкова, колкото трябва и колкото газ може да премине през България.

„България има голям интерес от това, защото това са транзитни такси", отбеляза премиерът. „Много се радвам, че подобна компания на най-висока ниво като „Шел" е представена в София и че минаха всички процедури по възможно най-прозрачния начин. Има процедури, които когато се правят както трябва, не отблъскват инвеститорите, както някои се опитват да казват, а ги привличат. Така ще работим и занапред", увери още Бойко Борисов.

На срещата присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и регионалният вицепрезидент на чуждестранната компания Айлин Уилкинсън, които сложиха подписите си в документа.

„Шел" беше избрана за извършване на дейността, след като се оказа единствената компания, подала оферта в конкурса.

В работната програма ще бъдат включени 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда и човешкото здраве.

Очакванията са „Шел" да вложи в проучванията близо 19 млн. евро, а България да получи 4.9 млн. евро.

Конкурсите за проучване и търсене на нефт и природен газ в наши Черно море бе едно от първите решения на кабинета Борисов -2 в търсене на енергийна диверсификация.

Какво следва от тази договор

Количествата газ, които се очаква да бъдат открити, може да позволят на страната ни да стане енергийно независима за десетилетия, прогнозира преди време шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев. По думите му от момента на разкритието до момента на добива ще минат години в допълнителни сондажи и проучвания, вземане на окончателно инвестиционно решение, изграждане на инфраструктура за доставка на газа до брега. Но собственият добив ще съкрати разходите по пренос на този газ на хиляди километри, както е сега. А те представляват около 35% от крайната цена на газа. Местният добив ще е значително по-евтин и това от една страна ще се отрази положително на енергетиката, но по важното е, че по-евтиният газ ще е огромен стимул за развитието на индустрията в България. По прогнози 30% от приходите от добив ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай