Плевнелиев: Нямам стратегическа грешка като президент

Плевнелиев: Нямам стратегическа грешка като президент | StandartNews.com

Стратегическа грешка като президент не съм допускал. В мандата си поставих в дневния ред иновациите, засилването на пряката демокрация, енергийната независимост и либерализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Спя спокойно и виждам големия смисъл на това, което съм направил, каза още Плевнелиев и отбеляза, че мандатът му е бил труден, защото е бил време на извънредна нестабилност, както вътрешнополитическа, така и с рекорден брой кризи по света. Всеки един президент допуска грешки и това е съвсем нормално, поясни държавният глава. Той посочи промените по време на управлението му и нещата, които е постигнал за първи път. Според държавния глава ясно е какво трябва да се направи с олигархията, но българският политически елит не е достатъчно ефективен в това, което трябва да се направи. По думите му всички политици, които говорят за социално отговорна икономика, за социални политики трябва да инициират действия срещу българската олигархия.

Трябва да е ясно кои са олигарси и кои са предприемачи, подчерта Плевнелиев. "Трябва да направим голямата разлика между тях. В България има страхотни предприемачи, които успяват по правилата, имат устойчиви бизнес модели, плащат данъци, създават работни места и благодарение на тях нацията върви напред. Тези хора трябва да получат пълната подкрепа, за да продължат и да разширят дейността си", смята президентът. Българското правителство управлява рекорден ресурс и въпросът как се разпределят парите зависи от НС, поясни Плевнелиев. Според него всяка реформа започва с работещи институции. Той подчерта, че е нужна прозрачност, но и прогнозируемост. "Коя е олигархията? Дефиницията е много проста. Това са всички, които се обогатяват не чрез правила и не чрез устойчиви бизнес модели, а за сметка на държавата. Кои са източниците на тяхното обогатяване? Те са три - приватизация, обществени поръчки и държавните пари", посочи Плевнелиев. Един от първите удари срещу олигархията са правилата за управление на риска на държавните пари, които бяха приети от първото служебно правителство доведоха до изключителен резултат в крайна сметка за българите, защото им спасиха 1 млрд. лева от обществените пари, отбеляза държавният глава, пише БГНЕС.

"Досиетата КТБ, всичко на масата. Няма какво да крием, защото досиетата КТБ са новите досиета на държавна сигурност. Там имаме абсолютни и жестоки зависимости, обвързаност и те не бива да бъдат крити, защото ако българската държавност иска да води истинска битка срещу олигархията и корупцията, това минава през пълна прозрачност в действията на прокуратурата, на данъчните и на българската държава като цяло по казуса КТБ. Ако оставим казуса КТБ да се замете, ако отново за пореден път оставим олигархия да обере българският народ с още няколко милиарда, ако не се тръгне по пътя на всеки лев, кредит или актив и да се преследва до дупка... Ако не се случи това, българското доверие ще стане още по-ниско", смята Плевнелиев. Държавният глава иска да види Закон за обществените поръчки, който да постави абсолютно прозрачно всяка една обществена поръчка. Това, което имаме днес не е достатъчно. Имаме просто един регистър, но нямаме пълната информация, смята Плевнелиев.

"Всяка една обществена поръчка, колкото и голяма да е тя, не само някаква информация, а цялата информация - договорът, анексите, тръжната процедура - всичко да бъде на сайта. Щом управляваме парите на народа няма какво да крием от него", поясни той. Съвсем нормално е в края на мандата различията с вицепрезидента Маргарита Попова да се открояват много ясно, заяви държавният глава. Той каза, че различията между двамата започнали по времето на кабинета „Орешарски", когато той свалим доверието от тогавашното управление. Що се отнася до мониторинговия доклад на ЕК за напредъка и сътрудничеството Росен Плевнелиев, също както членовете на кбинета, коментира, че той е коректен и ясен. По думите му ЕК застава не на страната на един или друг министър, правителство или политическа партия в България, а на страната на българския народ. Той подчерта необходимостта от реформа във ВСС и в прокуратурата. Държавният глава се надява през 2016 г. да не сме свидетели на предсрочни парламентарни избори. Той подчерта, че това е изключителна важна и решителна година за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай