Плевнелиев изуми! Каза кой стои зад бунта на Пригожин

Цялата тази операция, смята Плевнелиев, в момента постига своите цели

Плевнелиев изуми! Каза кой стои зад бунта на Пригожин | StandartNews.com

Владимир Путин самостоятелно и нарочно е организирал опита за пуч на частната армия "Вагнер" и лидера й Евгений Пригожин. Тази категорична теза изказа пред бТВ бившият български президент Росен Плевнелиев.

И се аргументира - на първо място Пригожин като бивш готвач на Путин нямало как да не е член на службите. Второ - огромните средства за заплати на хилядите контрактници от частната армия, може би около 50 млн. долара на месец, няма как да се плащат без подкрепата на Кремъл. Освен това без благословията на президента нямало как Пригожин да бъде допуснат да обиколи всички затвори на територията на Русия и да обещае помилване на престъпниците, ако се бият на фронта в Украйна.

Цялата тази операция, смята Плевнелиев, в момента постига своите цели.

"Първо, елиминираме една частна милиция, която е трън в очите, Вагнер е елиминирана. Второ, прехвърляме цялата отговорност вече, приключваме с двувластието - сега вече Шойгу е тотално под светлината на прожекторите и това е неговия последен шанс. Трето - Путин се надява, че Шойгу ще подаде оставка, тъй като в началото на войната той бе заблуден от генералите, от разузнаването, което беше писало едни фалшиви доклади колко зле е украинската армия", прогнозира бившият държавен глава.

По думите му службите в Москва мислили какво ще стане, ако Русия изгуби войната и цялата тази операция с неуспешния пуч давала "exit" на Путин.

"Оттук нататък има три потенциални сценария. Единият е Путин да удържи, прехвърляйки цялата отговорност на военните, до изборите в САЩ. Ако дойде неговият приятел Тръмп, той е обещал да реши казуса на деня. Путин залага и на това, че на западните данъкоплатци не им е лесно. Според мен този сценарий обаче е с малка степен на вероятност", влезе и в полето на прогнозите Плевнелиев.

Винаги досега президентът, който е върховен главнокомандващ, е представлявал България на срещите на върха на НАТО, но е правилно решението на кабинета "Денков" да го лиши от това право, като вместо това на предстоящата среща във Вилнюс отиде премиерът, коментира Плевнелиев и друга актуална тема от вътрешнополитическия дневен ред. Причината - така България "хващала последния влак" да се интегрира пълноценно в "системата за сигурност на демократичния свят".

Освен това - Радев бил популист и говорил едно, а вършил друго, защото по време на служебния кабинет България изнасяла сериозни количества оръжие за Украйна.

"Проведох разговори с 50 държавни глави и на въпроса за Радев чувам едно и също: "Да, той си говори едно в България, но извън България прави други неща." Колкото искате (има доказателства за това). Постоянно сме свидетели на това, че Радев говори едно, а върши друго", нападна настоящия президент своя предшественик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай