Четвъртък,

Пирински: Важно е кого избираме, а не кога

От: Администратор -
1983
Пирински: Важно е кого избираме, а не кога
A
A
A

София. Какво ще се избира и кого ще избираме са много по-важни въпроси, отколкото как, кога и дали, заяви евродепутатът от БСП Георги Пирински по "Дарик" радио.

"Ясно е, че правителството е с ограничен хоризонт, но всичко зависи и от уточненията във вторник на Консултативния съвет по национална сигурност, който свиква президентът Росен Плевнелиев", коментира Пирински евентуална оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

„Съвършено ясни са няколко неща - ще има избори наесен, че още известно време това правителство ще работи с или без оставка, както и че предстои период на предизборни дебати и дискусии. Решаващото обаче е тези избори за какво са. Най-общо въпросът е дали ще се избира между пиара, виртуалните впечатления и послания, или реалните политики на партиите", каза Пирински.

Каквото и да се реши при президента, то трябва да е адекватно, за да се каже на хората нещо конкретно, допълни той.

„Най-важното е тези избори да бъдат ясно поставени пред хората като избор и да бъдат освободени от този контролиран начин на гласуване", каза още Пирински и допълни, че в противен случай изборите се превръщат в черен пазар.

„В тази среда и на този етап е оправдано задължителното гласуване, но на хората трябва да бъде обяснено защо това е важно и какво ще се промени, ако бъде въведено. Хората не виждат как ще им се промени животът, ако бъде въведено задължително гласуване", коментира Георги Пирински.

На въпроса за въвеждане на образователен ценз при гласуването, той заяви, че не би подкрепил.

„Има т.нар. служебно правителство и вижте как се тръгва към това правителство. Служебното правителство трябва да организира изборите по начин, който е адекватен, за да има ясна и нагледна информация какви са различните позиции и предложения. Всеки гражданин има участие в това общество по един или друг начин. Каквито и да са му другите особености, той трябва да бъде поставен в условията и да му се даде възможност как ще се развива тази страна", коментира Пирински.

На въпроса кой е най-подходящ за премиер, той заяви, че не иска да споменава имена.

"Изпитана тактика е да разделиш опонента и след това да го мачкаш. Поставянето на въпроса един или друг да е председател на БСП, би развалило единството", допълни Пирински на въпроса кой би могъл да бъде председател на партията.

По повод „Южен поток", Георги Пирински каза, че има много застъпени интереси. „България трябва да е наясно, че този обект е от особено значение не само за България, но и за всички във веригата. Ние като ангажирани членове на ЕС трябва да развием така позицията си, че тя да бъде про проекта и „за" реализиране на проекта и да се договори онази договорка, която е изгодна и за Русия", допълни той.

Най-общо планът „Пирински" включва избори в края на септември - началото на октомври. Събуждане на общественото съзнание, че предстои много важен избор и той да бъде подготвен по най-добрия начин. "Изборът трябва да е автентичен, а не купен", каза в заключение Пирински.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички