Сряда,

Пирински: Протестът не заменя институциите

От: Failed to load user -
1216
Пирински: Протестът не заменя институциите
A
A
A

Гражданският протест показва събуденото гражданско съзнание, но не може да замени институциите.

"Тези протести изиграха голяма роля, за да осъзнаят институциите и партиите, че не могат да функционират както досега", заяви в интервю за БНР зам.-председателят на БСП Георги Пирински. Той подчерта, че не отхвърля нито една от критиките или възмущението, което звучи от площадите. "Включително и избирането на Сидеров за председател на етичната комисия. Но гражданският протест не може да подмени институциите. Парламентът сега работи на границата с хората и се счита, че присъствието на Атака е подкрепа на правителството". И препоръча: "Да помислим по друг начин. Мястото на ГЕРБ е в парламента и никъде другаде. Там, с цялата си аргументация на опозиция да поставят въпросите. Изходът от днешната криза е спазването на нормите на демокрацията, а първата норма е диалогът", каза Пирински.

По думите му "всички упреци и възражения трябва да звучат в парламента. Но не звучат, защото ги няма ГЕРБ. Крайно безотговорно поведение е да ги няма. Въпросът е всички ние искаме ли да имаме държава, която да функционира, или искаме разпад на държавата - това е въпросът, пред който сме изправени", подчерта червеният експерт.

Помолен да коментира поведението на лидера на Атака Пирински отново обясни, че от Сидеров зависи дали ще функционира парламентът и това е така само защото ГЕРБ не е в парламента. "Срам е за опозицията, че се държи по този безотговорен начин. Правителството не обмисля подаването на оставка, защото счита това за крайно безотговорно", подчерта Пирински.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички