ПФ внася законопроекта за гвардията до края на лятото

ПФ внася законопроекта за гвардията до края на лятото | StandartNews.com

До края на тази парламентарна сесия ПФ-НФСБ- ВМРО ще внесе в Народното събрание Законопроект за създаването на „Национална гвардия". Това е само работно заглавие, може да се нарича и по друг начин, коментира в Хасково заместник-председателят на ВМРО-БНД и депутат от Патриотичния фронт доц. д-р Милен Михов.

Той посочи, че в прибалтийските републики действат подобни организации под егидата на държавата. Аналогичен е и примерът в САЩ с Националната гвардия там. Д-р Михов, който е преподавател в Историческия факултет в ВТУ, припомни, че такава фракция, съставена от граждани, е действала и в България с приетия през 1880 година Закон за народното опълчение.

Законопроектът се подготвя от ВМР, но вече имаме и подкрепата на партньорите ни от ПФ, посочи заместник-председателят на ВМРО.

Създаването на „Национална гвардия" е стара идея на ВМРО, които готвят този законопроект още от 2008 година.

Идеята е да се облече законово участието на гражданите в опазването на както на вътрешния ред, така и при опазването на границите ни, както и и защита на населението при бедствия и аварии, посочи депутатът.

Структурата ще действа самостоятелно, тя ще се финансира от националния бюджет. В Националната гвардия ще влизат само хора, които имат необходимата подготовка, включително и за носене и употреба на оръжие. -бивши служители на МВР и военни, например. „Безсмислено е да се командироват от вътрешността полицаи по границата, те отсъстват от своите райони и по този начин се намалява ефективността по места на МВР, а също и се разходва значителен финансов ресурс за командироването им. Една гражданска законова организация, като Националната гвардия например, би била много полезна. Може и да действа при една бежанска вълна, каквато се прогнозира, че ще има това лято към България и тя няма да отмине толкова скоро, защото процесите в Близкия Изток са много дълбоки" , посочи Милен Михов.

По повод обмисляното от Росен Плевнелиев налагане на вето върху промените в ИК, от ПФ коментираха: Според нас задължителното гласуване и промените за гласуването в чужбина, както и останалите направени промени в ИК, са средство за ограничаване на корпоративния, платения и етническия вот. Евентуалното наложено вето по този въпрос ще ни принуди да подемем сериозен диалог в НС."

От ВМР напомниха, че според изчисленията ни различни социологии

агенции, купения вот у нас е между 10-12 %. При избирателна активност около 40-45 %, това означава, че 1/3 от вота в България е купен. Именно този процент да се снижи до минимум е и идеята на задължителното гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай