Понеделник,

Премиерът с драматичен брифинг. Какво каза за Борисов

От: Редактор -
22571
Премиерът с драматичен брифинг. Какво каза за Борисов
A
A
A

България е в средата на почти перфектна буря. Всички сме в една лодка, но ще излезем на базата на диалога и знанията, които имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. В началото на следващата седмица ще има предложение и за нова мярка. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след среща с представители на бизнеса, предаде Дарикнюз..

По думите му почти всички са наясно, че голяма част от факторите за високите цени на електроенергията са външни.Петков подчерта, че светът навлиза в рисковата зона на стакфлацията и сега правителството трябва да внимава по всякакъв начин да не забави растежа на икономиката. Даваме си и април да продължим помощите, но трябва да решим дългосрочно предвидимостта за бизнеса - с дългосрочни договори, с нов начин на търговия на електричество, за съжаление големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, трябва да ги решим за 90 дни, коментира Петков.

"Гасим пожар след пожар. Заравихме навсякъде продънена система", посочи той. "Къде бяхте последните 10 години. Защо трябва за 90 дни да ви оправям всичките бакии и ще го направим. Заради всичките тези спекулативни изказвания имаме толкова кризи", заяви Петков.

В европейските страни има дългосрочни договори. Цената ден напред не определя истинските разходи на бизнесите. Определят се дългосрочните посоки на цената и реално бизнесите не са удряни от всяка флактуация на цената. Това трябва да направим - българският бизнес да купува договори за срок до 1 години, за да може тези пикове, които купуват, да не им се отразява така, както сега", разясни Петков и се ангажира, че това трябва да се промени в най-спешен порядък.

По думите му става въпрос дружествата да предлагат дългосрочни договри, за да може се закупува ток "Година напред" и да се премахнат индивидуални рискове, които да влият на консумацията. "Затова в Европа въпреки цените на електроенергията, заради такива дългосрочни договори проблемите им не са толкова остри, колкото у нас", обясни Петков.Мярката ще бъде удължена и през април месец, а след това ще се търсят устойчиви решения впоследствие, потвърди и вицепремиерът Корнелия Нинова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички