Петков каза какво ще правим, ако Русия спре газа

Коментар на премиера от Версай

Петков каза какво ще правим, ако Русия спре газа | StandartNews.com

На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще настоява за подкрепа от европейските партньори заради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна.

"Няколко теми - първото е да видим че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво - не може всяка една страна самостоятелно да се бори. Това ще бъде една от темите, които аз ще искам - европейските партньори да ни подкерпят финансово, всички страни, които сме по-близо до конфликта", заяви премиерът.

Заяви, че България трябва да мисли и за сценарий, при който от Русия ще спрат газа.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но единственият начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно. Трябва да обсъдим и фокусиране в инвестиции в алтернативни източници, както и Планът за възстановяване и развитие", добави Петков.

Мястото на Украйна е в ЕС, смята Кирил Петков, въпросът е кога страната може да бъде приета. По думите на премиера колкото повече Съюзът се разширява на изток, толкова по-голяма е безопасността за България, защото няма да бъде гранична страна.

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре във Версай на неформална среща на върха, за да обсъдят военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците от нея, предава БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай