Пенсионните фондове натрупаха 7,8 млрд.

Пенсионните фондове натрупаха 7,8 млрд. | StandartNews.com

Да сте виждали банките да отбелязват инфлацията в доходността от депозитите?

Доходността в универсалните фондове е отрицателна или по-ниска от натрупаната инфлация за 12-те години, през които те съществуват. Това заяви шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Какъв е коментарът на пенсионните фондове, попитахме Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионно-осигурителните дружества в България.

Нямам представа за каква отрицателна доходност говори госпожа Менда Стоянова. За мен това е некоректна манипулация, която не мога да си обясня. От статистиката на Комисията за финансов надзор /КФН/, която се води от 2002 г., се вижда, че към 30 септември 2014 г. в пенсионните фондове - универсален, професионален и доброволен, има натрупани над 7.872 млрд. лв. активи, от които 1.3 млрд. лв. са от доходност, а не само от осигурителни вноски. Наред с това за този период пенсионните фондове са изплатили 800 млн. лв. като пенсии или на наследниците на починали осигурени лица. Други 300 млн. лв. са изплатени на НОИ за пенсии на осигурени в професионални пенсионни фондове. Да не забравяме и 107-те млн. лв., които бяха отнети от професионалните фондове през 2011 г. Ако беше отрицателна доходността, би трябвало във фондовете да има по-малко средства от събраните вноски.

Според статистиката на КФН средната годишна доходност за универсалните пенсионни фондове от 2002 г. до 30 септември 2014 г. е 5.77%, за професионалните фондове е 5.79%, а за доброволните фондове е 5.39%. Единствената година, в която е имало отрицателна доходност, бе 2008 г. заради кризата, но още на следващата година бе реализирана доходност от 7%.
Всеки ден пенсионните фондове са задължени да дават регулярна информация в КФН за всяка сделка и се прави оценка на активите и на стойността на всеки инструмент. На базата на тази информация от 10 години насам на всеки три месеца комисията публикува статистика на страницата си в интернет.

Госпожа Менда Стоянова говори за натрупаната инфлация. Да сте виждали банките да отразяват в доходността по депозитите инфлацията? Защо госпожа Стоянова не каже каква е доходността в Сребърния фонд? Че е по-ниска от 1%. Или в Учителския пенсионен фонд, който за десетки години няма никаква доходност.

Що се отнася до таксите, които пенсионните дружества събират - трябва да се знае, че те не са дружества с идеална цел. Активите в тях трябва да се управляват и е естествено за тази дейност пенсионните дружества да получават някакво възнаграждение. Тези дружества нямат право да извършват друга дейност. А таксите са определени от държавата със закон. До 5% се вземат, когато се внася осигуровката, и до 1% годишно върху управляваните активи. Между другото, пенсионните дружества работят повече от 10 г. на финансова загуба, но нито едно осигурено лице не е пострадало от това, а си е получавало доходността. Административните и всякакви други разходи на фондовете са за сметка на пенсионното дружество. Разбира се, размерът на таксите може да се актуализира, но да се говори, че пенсионните дружества трупали печалба, е некоректна манипулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай