Пенсиите влязоха в предизборната борба

50-те лева добавки остават до края на мандата

Пенсиите влязоха в предизборната борба | StandartNews.com
  • 50-те лева добавки остават до края на мандата

Пенсиите влязоха в предизборната битка на партиите. В деня на възрастните хора премиерът Борисов излезе с специален пост, в който заяви, че "в най-трудните дни на пандемията поставихме като приоритет безусловно живота, здравето и социалните грижи за възрастните си хора. Не допуснахме COVID-19 безконтролно да се разпространи в социалните услуги".
Той припомни, че за трети пореден път 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лева. Нещо повече - тази подкрепа ще продължи до края на мандата, а с новия бюджет ще се търси справедливо осъвременяване на пенсиите.
Час по-късно с поздрав към пенсионерите излезе и лидерката на БСП Корнелия Нинова.
" Поздравявам ви с уважение към труда ви, с благодарност за отглеждането и възпитанието на деца и внуци, с признателност за съграденото от вас", изтъква Нинова. И добавя: Няколко пъти внасяме преизчисляване на всички пенсии. Това, че мнозинството гласува против няма да ни спре, защото това е единствения начин да имате достойни доходи. И това ще стане
Какво преизчисляване на пенсиите готви кабинетът стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. Тя припомни, че в момента се обсъждат няколко варианта, а решението се чака до дни.
"Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната - 1400 лв.", обясни Сачева.
На въпрос дали от министерството са склонни да подкрепят идеята за обвързване на минималната пенсия с процент от минималната заплата, Сачева отговори: "по-скоро да".
Оказа се, че това са и предложенията на синдикатите.
"КНСБ предлага пакет от промени,с които минимална пенсия да е от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева", заяви националният секретар на синдиката Ася Гонева.Тя добави, че ще искат и 10 на сто увеличение на пенсиите 9 от 300 до 369 лева, както и 5 на сто на останалите.
Всичко това ще осигури увеличение със средно 20 на сто на пенсиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай