Пенков: Търся логика в протестите на лекарите

Пенков: Търся логика в протестите на лекарите | StandartNews.com

София. „Търся логика. Логиката е, когато си лишен, например, от работно място. Логика за протестите не мога да намеря". Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков за БГНЕС.

"Всички директори на болници знаеха какви договори подписахме. В момента минимум 80% е доплащането. Когато си имал 0 лв. за три месеца и сега получаваш почти пълното изпълнение на това, което трябва, няма логика да протестираш. БЛС през декември предупреди, че ще има тежка криза октомври, ноември и декември, защото са нулеви бюджетите. Сега с доста добра работа на НАП, се дадоха пари, събраха се средства", обясни Пенков.

Заместник-министърът каза още, че е съвсем нормално една болница да харчи от приходите си до 60% от фонд работна заплата, данъци и осигуровки. Той бе категоричен, че „държавата гарантира за 2014 г. в първите 20 дни на януари да бъдат гарантирано изплатени всички останали суми, които се дължат на болниците".

Пари са преведени, уточни Пенков и добави, че НЗОК проверява това, което е отчетено.
"Всички говорим за контрол, тези пари са наши и някой трябва да контролира как се харчат парите. Има проверки в "Пирогов", ако това изнервя някого, е друго нещо, но това не е, защото парите не са преведени", каза Пенков по повод тежкото състояние на „Пирогов".

"За първи път тази година НС е готово да приеме Закон за бюджета на НЗОК, това беше мечта навремето НЗОК да бъде на приходно-разходна сметка. Тоест това, което се събира за хората като вноски, да се похарчи за хората в същата година. Предвижда се да се закупят здравни услуги, лекарства и консумативи за 2,8 млрд. лева, без да се трупат резерви, които след това изчезват. Това за първи път се случва. Никой нищо не прикрива, всичко се слага на масата", уточни заместникът на д-р Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай