Патриотите не дойдоха на разговор с БСП

Червената партия очаква среща с ДПС, които предлагат да се въведе американски тип финансиране на партиите

Патриотите не дойдоха на разговор с БСП | StandartNews.com

Групата на "Обединени патриоти" не уважи поканата на БСП за разговор за размера на партийната субсидия. 10 минути зам.-шефът на червената група Драгомир Стойнев и колегите му Георги Свиленски, Румен Гечев и Филип Попов чакаха депутатите на малкия коалиционен партньор и след това направиха изявление пред медиите.

БСП изпрати покана за разговори до всички парламентарни сили след като миналата седмица на първо четене бяха приети промени в закона за бюджета, с които партиите ще получават субсидия от държавата в размер на 1 лев за действително получен глас. От ГЕРБ веднага отказаха поканата с обяснението, че няма да отстъпят от внесеното от правителството предложение.

"Депутатите от ОП нямат собствена воля. Те са просто обикновен придатък на премиера и волята му", коментира Стойнев провала на разговорите днес. Той определи нежеланието на депутатите от ГЕРБ и ОП да разговарят по темата с БСП като "срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на конституцията и демокрацията".

Орязването на субсидията Стойнев определи като опит за "унищожаване на опозицията, промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията". То е и доказателство, че е в ход пълното овладяване на местната власт и овладяването на минаващия през нея ресурс, коментира той. И обясни, че БСП ще алармира партньорите си за "пълзящата диктатура с цел отстраняване на тези, които мислят по различен начин".

Депутатите нямат мнение и достойнство, те само натискат копчета и не виждам смисъл от продължаването на този парламент, коментира още Стойнев.

БСП ще настоява за удължаване срока между двете четения на закона, както и от 3 юни всички депозити да бъдат върнати в бюджета. Ако те искат нормално състезание, ще ги върнат, коментира Стойнев.

Предстои среща на БСП с ДПС, които не искат орязване на субсидията или ако това се случи, предлагат тя да е нула лева и да се въведе американски тип финансиране на партиите - отворено и прозрачно, с възможност за дарения и от фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай