Първанов: Ключът за „Химко" е в Баку

От евтиния газ на Азербайджан зависи възобновяването на производството на торовия завод

Първанов: Ключът за „Химко" е в Баку | StandartNews.com

Враца. Георги Първанов влезе в дебат за „Химко" във Враца, където най-горещата тема е съдбата на торовия завод. Според президента (2002 - 2012), ключът за рестарта на предприятието е в Баку. По думите му първото и най-важното условие за възобновяване на производството е евтиния природен газ. По тази причина той още през 2009 година е започнал преговори с държавната газова компания на Азербайджан СОКАР за доставка на евтино синьо гориво.

„Сега, когато СОКАР купува голяма част от газопреносната мрежа на Гърция, ние трябва не само на думи, но и на дела да изградим междусистемните връзки с южната ни съседка и ако компанията прояви интерес към нашата мрежа, газът може да стигне и до Враца", начерта схемата си Първанов.

Впрочем визията му не противоречи на правителствената. От есента на миналата година България има договор за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от находището в Каспийско море „Шах Дениз". Но първите количества се очакват през 2019 година. „Вече можем да умножим тази цифра по три", заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев след официалното посещение на българска правителствена делегация, начело с премиера Пламен Орешарски в Азербайджан през февруари. Тогава стана ясно, че СОКАР има желание да инвестира в разширяването на газовото хранилище в Чирен и съвместно с българска компания ­да изгражда газоразпределителната мрежа за бита и промишлеността у нас.

Най-успешният изпълнителен директор на „Химко" Кирил Петков обаче влезе в спор с Първанов. Според него инсталациите, които ще влязат в действие са изключително ефективни и при сегашната цена на природния газ, проектът за рестарта на завода е напълно възможен и конкурентоспособен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай