Първан Симеонов схвана играта на Борисов в сглобката

Според него е лош симптом, че институциите правят два съвета за сигурност

Първан Симеонов схвана играта на Борисов в сглобката | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

Бойко Борисов вече е прелегитимиран и се държи много по-спокойно. Той се върна на центристките си позиции, говори балансьорски. Връща се в любимата си роля на ментор и патрон, който гледа отгоре, от позициите на опита, оставяйки партньорите си да вършат черната работа. Няма да загуби рейтинг, стъпил е на твърдо ядро. Този анализ направи пред НоваНюз социологът Първан Симеонов.

"Сглобката" донесе политическо облекчение, но хората са уморени от политическата неразбория през последните 3 години. Същевременно обаче това, че хора, които трябваше да се преследват един друг, са се разбрали, кара хората да извръщат поглед към нещо трето. Президентът Радев е един от критикуващите "сглобката", но така или иначе, за да се легитимира кабинета трябва външен враг. "Възраждане" е удобна опозиция, защото винаги може да им се каже, че са русофили. Ако те не съществуваха, трябваше управляващите да ги създадат", смята социологът.

Според него е лош симптом, че институциите правят два съвета за сигурност. "Президентската институция се ползва с осезаемо по-високо доверие и има изхабяване в годините. В началото на мандат доверието е много по-високо. Това отдавна не е новина. По много въпроси Радев застава на страната на мнозинствата в общественото мнение. Правителството започна без голям резервоар на доверие. Размерът на противопоставянето е опасен и малко излишен. Обществото би одобрило известни компромиси. Премиер и президент понякога успяват да намерят общ език за националните приоритети", коментира той.

По думите му някои партии си правят блокадите през блокадата на "Тракия". "Няма как да не флиртуваш с протестите, ако си сериозно на политическия терен. България трябва да открива други механизми, не може да отлага зеления преход", отбеляза Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай