Вторник,

Партия МИР подкрепи националния протест на превозвачите и техните справедливи искания

От: Стандарт -
566
Партия МИР подкрепи националния протест на превозвачите и техните справедливи искания
A
A
A

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) подкрепя националния протест на превозвачите и служителите в транспорта. Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите. Протестът настоява за диалог и актуализиране на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и високите цени на горивата и енергоносителите. В него се включват работещите в столичния градски транспорт, метрото и Центъра за градска мобилност.

„Исканията на превозвачите и служителите в транспорта са напълно справедливи и обосновани и именно затова партия МИР ги подкрепя. Проблемите в транспорта не само не се решават, но и ежедневно се задълбочават. Липсва както единна дългосрочна национална транспортна политика, така и актуална национална транспортна схема“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР са категорични, че Николай Събев е най-некомпетентният, неподготвен и недиалогичен министър на транспорта в най-новата история на България и че решаването на проблемите в сектор транспорт ще се отпуши само след оставката на Събев като министър.

„Министърът на транспорта нанесе огромни щети както върху автомобилния, така и върху железопътния транспорт. Той умишлено раздели видовете транспорт и ги противопостави едни на други, а всички те трябва да се разглеждат като единна транспортна система. Със своите действия и бездействия Събев вреди на транспорта в България и на всички участници и служители в него и незабавно трябва да подаде оставка, защото след умишленото унищожаване на Български пощи, той ще унищожи и цялата транспортна система на страната“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР настояват правителството незабавно да възобнови диалога с превозвачите и транспортните синдикати и да бъдат изпълнени техните справедливи искания.

„Ако не бъдат решени спешно проблемите в транспорта това означава, че ще бъде нарушена веригата на доставките, което ще засегне всеки български гражданин, българската икономика и всички други сфери. България има дадености да се превърне в транспортен хъб на Европа и да предоставя достъпни и качествени транспортни услуги, но за да стане това, страната ни трябва да се управлява от компетентни хора с визия“, заяви още Симеон Славчев.

Според партия МИР през България могат да минават голяма част от транспортните потоци, което ще създаде много нови работни места и ще развие икономиката и социалната инфраструктура.

„Трите стълба на икономиката са транспорт, инфраструктура/логистика и дигитализацията. Ако успеем да обединим дигитализацията с логистичните даденостите, които имаме, то България ще се превърне в естествен транспортен терминал на Европа“, каза още председателят на партия МИР Симеон Славчев.

За сравнение от партия МИР посочиха, че в момента България използва не повече от 20% от потенциала си. Според експертите на МИР само чрез смяна на моделите на веригите на доставки България ще може да използва минимум 50% от капацитета си, което сериозно ще раздвижи българската икономика.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички