Сряда,

Партия МИР пита правителството, дали в България има биолаборатории

От: Стандарт -
921
Партия МИР пита правителството, дали в България има биолаборатории
A
A
A

Партия МИР (Морал. Инициативност, Родолюбие) отправи официално запитване до Министерския съвет, дали към днешна дата на територията на България има разположени биолаборатории и дали има договорки за разполагането на такива за бъдещ период от време и с каква цел.

„Повод за отправеното питане на партия МИР е обявление във федералния регистър за обществени поръчки и договори на САЩ, в което се казва, че биолаборатории ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София и ще провеждат изследвания във Военно-медицинската академия (ВМА) и НЦЗПБ. Тази информация е силно притеснителна, защото означава, че има договорки за изграждане на биолаборатории в България по подобие на украинските. Именно затова правителството дължи отговори на българското общество и трябва ясно и категорично да каже, дали появилата се официална информация отговаря на истината“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР припомнят, че САЩ официално е признала, че на територията на Украйна има изградени биологични лаборатории и се притесняват тези лаборатории биологични изследвания да не бъдат преместени в България.

 „След признанието на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд за наличие на специализирани научно-изследователски бази в Украйна партия МИР е длъжна да поиска отговор на въпроса – има ли биолаборатории или научно-изследователски институти на територията на Република България, разработващи биологично активни вещества и продукти или изследващи био активни материали в полза на трети страни или финансирани от трети страни. Правителството е длъжно да информира българското общество, дали на територията на страната и с каква конкретна цел ще бъдат изграждани биолаборатории. Партия МИР сигнализира българското общество, че изграждането от такъв тип съоръжения в България може да има сериозни последствия и поради тази причина внасяме официално питане до Министерския съвет и настояваме за незабавен отговор“, заяви още лидерът на парти МИР Симеон Славчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички