Партия МИР пита правителството, дали в България има биолаборатории

Партия МИР отправи официално запитване до Министерския съвет

Партия МИР пита правителството, дали в България има биолаборатории | StandartNews.com

Партия МИР (Морал. Инициативност, Родолюбие) отправи официално запитване до Министерския съвет, дали към днешна дата на територията на България има разположени биолаборатории и дали има договорки за разполагането на такива за бъдещ период от време и с каква цел.

„Повод за отправеното питане на партия МИР е обявление във федералния регистър за обществени поръчки и договори на САЩ, в което се казва, че биолаборатории ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София и ще провеждат изследвания във Военно-медицинската академия (ВМА) и НЦЗПБ. Тази информация е силно притеснителна, защото означава, че има договорки за изграждане на биолаборатории в България по подобие на украинските. Именно затова правителството дължи отговори на българското общество и трябва ясно и категорично да каже, дали появилата се официална информация отговаря на истината“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

От партия МИР припомнят, че САЩ официално е признала, че на територията на Украйна има изградени биологични лаборатории и се притесняват тези лаборатории биологични изследвания да не бъдат преместени в България.

 „След признанието на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд за наличие на специализирани научно-изследователски бази в Украйна партия МИР е длъжна да поиска отговор на въпроса – има ли биолаборатории или научно-изследователски институти на територията на Република България, разработващи биологично активни вещества и продукти или изследващи био активни материали в полза на трети страни или финансирани от трети страни. Правителството е длъжно да информира българското общество, дали на територията на страната и с каква конкретна цел ще бъдат изграждани биолаборатории. Партия МИР сигнализира българското общество, че изграждането от такъв тип съоръжения в България може да има сериозни последствия и поради тази причина внасяме официално питане до Министерския съвет и настояваме за незабавен отговор“, заяви още лидерът на парти МИР Симеон Славчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай