Партиите без номера в бюлетините

ГЕРБ и Патриотите с общи предложения за промени в Изборния кодекс

Партиите без номера в бюлетините | StandartNews.com

Отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина предлагат  ГЕРБ и "Обединени патриоти". Целта е да се избегне т.нар. феномен 15/15, при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията. Предложенията за промени в Изборния кодекс са внесени в парламента  от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и депутатите от "Обединени патриоти" Христиан Митев, Емил Димитров и Искрен Веселинов. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът, по който са подредени партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Въвеждането на машинно гласуване във всички секции, което трябваше да е факт за изборите за евродепутати следващата пролет, отново да се отложи, предлагат депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Предвижда се Централната избирателна комисия да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, като броят им трябва да бъде не по-малко от 1000. Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот.

 

Машинно гласуване обаче няма да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели, в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора и на корабите с български флаг, предвиждат още внесените днес поправки в Изборния кодекс. Мотив са трудностите в логистичното осигуряване.

 

Машинното гласуване трябваше да бъде въведено във всички секции за предсрочните парламентарни избори м.г. и резултатите от него да се отчитат като действителни, но заради кратките срокове никой не успя да изпълни обществената поръчка за осигуряване на машини.

 

Възможност за електронно дистанционно гласуване трябваше да има на изборите за евродепутати през 2019 г., но резултатите от него можеше да се зачитат само ако при планираните симулации е нямало проблеми. С предложените поправки тези текстове се заличават, т.е. и въвеждането на електронното гласуване се отлага.

 

Държавата ще изработва машините

 

Предложенията предвиждат само държавното дружество "Информационно обслужване" да изработва специализираните устройства за машинно гласуване. При необходимост то ще може да ползва други специализирани изпълнители.

 

Миналата година Централната избирателна комисия поиска от Министерството на финансите около 50 млн. лева, за да закупи машини за гласуване, тъй като нямало от къде да се наемат. Пари обаче не бяха осигурени.

 

В мотивите си депутатите от управляващите партии посочват, че е необходимо време и организация дружеството да изработи специализирани устройства за гласуване във всички секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай