Парламентът промени Закона за чужденците

С промените се цели насърчаване на инвестициите

Парламентът промени Закона за чужденците | StandartNews.com

София. Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за чужденците, предложени от Коалиция за България. Промените предвиждат право на постоянно пребиваване на чужденци, които имат депозит във финансова институция и инвестиция в български дружества.

Според тях разрешение за постоянно пребиваване на чужденци ще се дава ако чужди граждани са вложили над 1 000 000 лв. или увеличили вложението си с този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за доверително управление със срок не по-кратък от пет години.

Новите условия предвиждат и гражданство за инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева. Това е мярка, която ще ги стимулира да извършват по-големи по размер вложения в България, е позицията на левицата. След прегласуване на текстовете по искане на ГЕРБ, "за" бяха 87 народни представители, 69 - "против", и 12 се въздържаха.

Бившият икономически министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че партията му по принцип подкрепя идеи за повече инвестиции у нас, но се обяви срещу връщането на правото да се получава разрешение за постоянно пребиваване в България на чужденец, депозирал над 1 млн. лв.

Законовите изменения овластяват Българската агенция за инвестиции да контролира инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено. За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване.

"За да се прекратят злоупотребите има изискване за договор за поддържане на депозита за срок не по-малък от пет години", заяви Корнелия Нинова. Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че от средата на 2008 г. инвестициите в България непрекъснато и катастрофално намаляват, излизат повече капитали от страната ни, отколкото влизат. Тази тревожна тенденция продължава и до момента, аргументира той проекта на колегите си от левицата.

През февруари мерки за насърчаване на чуждите капитали бяха взети през закона Закона за насърчаване на инвестициите, който беше върнат от президента Росен Плевнелиев за ново обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай