Паргов: Българският народ имаше куража да спаси българските евреи

Жестокият пример от Втората световна война трябва да ни държи будни, заяви председателят на групата на БСП в СОС

Паргов: Българският народ имаше куража да спаси българските евреи | StandartNews.com

10-и март обозначава едно от най-светлите събития в нашата история. На тази дата преди 79 години българският народ имаше куража да каже "Не!" на депортацията в нацистките концлагери на българските евреи и така да спаси над 50 000 души от сигурна смърт. На този ден не бива да забравяме и трябва да почетем паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

Това каза председателят на групата на „БСП за България“ Калоян Паргов в изказване от името на групата в началото на сесията на СОС.

По думите му в този ден се прекланяме и пред подвига на антифашистите в България и в цяла Европа, на руския и другите народи в състава на Съветския съюз, които заедно със съюзниците отвоюваха победата над хитлеристка Германия и сложиха край на Холокоста.

„Историческата памет ни задължава да бъдем активни и да говорим за този изключителен акт на хуманност, за човеколюбието, проявено от нашите предци, отказали депортацията. Наш дълг е да разказваме с гордост на следващите поколения за случилото се през март 1943 година“, изтъкна Паргов.

Според него паметта и знанието са ни крайно необходими днес. Защото опасността от повторението на историята е надвиснала със страшна сила над Европа. Преди повече от 80 години фашизмът доведе до зверства, кръвопролития, смърт и до дълбокия трагизъм на Втората световна война. За неговото зараждане е имало ясни сигнали в края на 30-те години на миналия век. Но светът е бил глух и сляп за това.

„Днес ние няма да имаме оправдание, ако допуснем историята да се повтори. Жестокият пример от Втората световна война трябва да ни държи будни. Той трябва да бъде за нас предупреждение, знак и камбана. Защото сега усещаме същите сигнали - омраза, нетолерантност, ксенофобия, дрънкане на оръжие, необмислени опити да бъдем въвлечени във военен конфликт“, заяви председателят на групата на БСП в СОС и допълни, че ако допуснем те да завладеят обществото ни, последиците са непредсказуеми.

„Дано разумът да надделее, за да не повторим грешката, която Европа направи преди повече от 80 години“, категоричен бе Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай