ГЕРБ заподозря президента, леден душ за БСП

Трябва да се даде шанс на БСП да създадат кабинет, смята Десислава Атанасова

ГЕРБ заподозря президента, леден душ за БСП | StandartNews.com

Разчитаме даването на мандата на БСП като желание да не се състави правителство. Това заяви пред Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Ако мандатът беше връчен на ДБ или дори на „Български възход”, имаше далеч по-голям шанс. ГЕРБ не се замисляше за подкрепа, нямахме изисквания за премиер, за състав на правителство... Настоявахме за един общ документ, в който да бъдат разписани всички важни теми и под него да се подпишат всички лидери на партии”, поясни тя.

Атанасова заяви, че ГЕРБ няма как да подкрепи БСП. „Ние имаме решение, че няма как да подкрепим БСП. Ние не сме ДБ, които си настъпват червените линии, когато става въпрос за постове и власт”.

Според нея, „съгласно календара, следващите избори ще бъдат в края на март, началото на април. Трябва да се даде шанс на БСП да създадат кабинет. Желая им успех, ако успеят да направят правителство, това ще бъде правителството на България”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Нелогично е същият кабинет (Габровски, предложен от ГЕРБ) да бъде предложен от БСП”, каза Атанасова в отговор на предположение. „Няма срок в българската конституция, в който мандатът да се върне обратно на президента. Досега традицията говори, че в рамките на седмица или 10 дни се предлага кандидатът за премиер, който предлага кабинет”, каза депутатката.

„Ние също искаме правосъдна реформа”, обясни тя и допълни: „Предстоящата седмица ще изслушаме главния прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия и ще обсъдим в цялост шестте законопроекта, които стоят на масата”.

По думите й са говорили за подкрепа на определени приоритети, при които лидерите на партиите, на ГЕРБ, СДС, ДБ да положат своите подписи. „От ден първи на този парламент казваме, че поради политически наслагвания са трудни разговорите и е редно да седнем на масата”, обясни Атанасова.                  

За скандала Nexo – „изглежда, че не само будна гражданска съвест може да накара някого и неговите колеги в рамките на ден-два да преведат по 20 000 лв. – общо 100 000 или повече. Струва ми се невероятно 5 млади момичета, които даряват в един ден общо 100 000 лв. Вероятно Сметната палата трябва да провери всички дарители. Не знам дали по-големия проблем е за ДБ, колкото за цялата схема, която се сглобява.

Относно разследване на сайта „Биволъ”, че бащата на Антони Тренчев е имал обща фирма с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 1997 г., Атанасова каза: „Тази информация трябва да я проверим. Този въпрос е като опорна точка като противопоставяне на дарения. Ако Борисов или ГЕРБ имат нещо общо с Nexo, защо се правят дарения на ДБ, а не на ГЕРБ." "Борисов от момента, в който е бил главен секретар, няма участия във фирми”, допълни Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай