От какво се срамува Митева в Закона за държавния бюджет

Никой не иска и няма да има полза от предсрочни избори, заяви депутатът от ИТН

От какво се срамува Митева в Закона за държавния бюджет | StandartNews.com

Никой не иска и няма да има полза от предсрочни избори, каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Ива Митева от ИТН.

„Естествено, основно желание на опозицията е да иска самоунищожението на управляващите. Въпроса е ние дали ще бъдем достатъчно разумни и интелигентни да не допуснем това и най вече с действията си. Смятам, че българските граждани не искат предсрочни избори. Не виждам желание нито в управляващите, нито в опозицията за такива предсрочни избори. Многократно сме коментирали, че това няма да доведе до по добър резултат. Напротив, избирателната активност ще бъде още по-ниска, резултатите ще бъдат още по-фрагментиран парламент и не смятам, че крайният резултат ще е по-добър за българските граждани“, коментира Митева.

По думите ѝ няма как да няма разногласия в коалицията, след като в нея са събрани крайнодесни и крайнолеви формации.

„Трудно, много трудно работи парламентът. Може би това го отдавам и на факта, че председателите на повечето комисии са нови колеги, които не са били в Народното събрание. Трябва им време, за да навлязат, да започнат да работят така, както трябва да се работи. За съжаление с това време не разполагаме предвид динамизма и предвид така сложността на въпросите, пред които сме изправени ежедневно“, каза Митева, която беше председател на Народното събрание в предишния мандат на парламента.

Тя обясни, че една от причините да се бави приемането на законопроекта за колекторските фирми на Корнелия Нинова са слабости в него, като факта, че обхваща много малка част от вземанията. В него не присъства банковият сектор, уточни депутатът от ИТН.

Митева призна, че се срамува от текст в Закона за държавния бюджет, който касае допълнителните възнаграждения в университетите – около 20 млн. лв. Нарушили сме принципа за автономност на висшите училища, смята бившият председател на НС. По думите ѝ разпоредбата ще бъде отменена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай