Остъклените балкони вече са забранени

Остъклените балкони вече са забранени | StandartNews.com

1000 лева глоба за всеки, който наруши фасадата на блока

Остъклените балкони са на крачка от пълна забрана, след като вчера парламентът прие на първо четене промени в Закона за етажната собственост. С тях се забраняват всякакви дейности, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост. "За" гласуваха 75 депутати, 9 бяха "против", а 23-ма се въздържаха.

Предвижда се още при неизвършен неотложен ремонт управителите на сградите да могат да бъдат наказвани с глоба от 500 до 1000 лв. Санкция грози и кмета на общината или района - неговото наказание ще е от 300 до 700 лв.
Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата.

В 6-месечен срок от въвеждането й в експлоатация съкооператорите трябва да изберат управителен съвет. Живущите вече ще могат да взимат решения с 50+1% гласа на собственици, а не с по-малко от 67%, както е било досега.
Този текст предизвика неодобрение от страна на социалистите. Според Манол Генов така се изменят функциите на управителния съвет. "Това значи, че лишаваме половината собственици да дадат мнение", подчерта той. Възрази и Рамадан Аталай от ДПС. По думите му възможността решения да се вземат с 50+1% от гласовете е добро, защото практически няма как да се събере съгласието на всички живущи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай