Орешарски: Нямаме право на грешки

След кадровите гафове не бързам с назначенията на зам.-министри

Орешарски: Нямаме право на грешки | StandartNews.com

"Разбирам стремежа на българите да живеем в нормална държава." Това обяви в интервю за "Стандарт" премиерът Пламен Орешарски. "Вече не бързам с назначенията. В повечето министерства вече има заместници, което не налага спешно и самоцелно да се пълнят бройките", обясни той. За него е важно кабинетът да няма повече кадрови грешки след прибързани ходове.

- Г-н премиер, управлявате държавата, когато българите са на улицата. Усещате ли почва под краката си?

- Протестите започнаха още първите дни, без причини и поводи. Когато управлението направи една, две политически грешки същите се засилиха. Очевидно толерансът от 100 дни е за други времена. Ние нямаме право на грешки, каквито правеха всички други правителства. Но това мобилизира за по-прецизни действия и по-бързи резултати.

- Като премиер разбрахте ли какво искат площадите? Протестите се различават от всички досега. На митингите са млади хора, които могат да си платят тока и водата, но не виждат бъдеще за себе си и децата си.

- Разбирам напълно хората в естествения техен стремеж да живеем в нормална държава. Страхувам се, че това не може да стане веднага, необходими са системни и последователни усилия в тази посока.

- Как партньорите на България в Брюксел реагираха на ситуацията у нас? Вие се върнахте от белгийската столица в петък. С какви новини?

- Имах доста ползотворни разговори с европейските лидери - с генералния секретар на НАТО г-н Расмусен, с председателя на ЕК г-н Барозу и с президента Ромпой.

С г-н Барозу имахме много откровен и съдържателен разговор за предизвикателствата пред страната на фона на случващото се в предишните няколко години и последното развитие на ситуацията - нещо, което самият той подчерта на пресконференцията. Председателят Барозу наблегна и на важността на консенсуса по ключови за страната приоритети независимо от политическите различия. Говорихме и за икономиката. Както г-н Барозу, така и президентът Ромпой изказаха задоволство от факта, че две от трите основни точки на предстоящия Европейски съвет са базисни и за програмните намерения на моето правителство - за младежката безработица и за малкия бизнес. Помолих г-н Барозу службите на Комисията да окажат съдействие на моята страна в усилията ни да усвоим максимално възможния обем еврофондове през настоящата година, когато се събира крайният срок на проекти, договаряни през две календарни години. В този контекст предстои работна среща на министрите с големи оперативни програми с комисаря по регионална политика.

Уверих г-н Расмусен, че страната ни ще изпълнява всички свои съюзнически ангажименти и получих от него комплименти за начина, по който българските контингенти се отнасят към своите задължения. Обясних му, че на този етап от нашето икономическо развитие не е реалистично да увеличаваме средствата, които заделяме за превъоръжаване на армията ни.

- Обещахте да се разплатите с бизнеса до 30 август. Ще успеете ли да го направите и за колко милиона лева става дума?

- Ще го направя дори с риск да не се съберем в планирания бюджетен дефицит за тази година. Водя се от разбирането, че държавата трябва да стане изряден платец, какъвто някога беше, за да може да изисква от бизнеса също да бъде изряден данъкоплатец. По данните, с които разполагам, става въпрос за суми от порядъка на 200 млн. лева.

- Бизнесът се оплака, че освен забавените пари на държавата кметовете също не се разплащат. Ще помогнете ли на общините и кога?

- Вече имах доста ползотворна среща със Сдружението на общините. Те демонстрираха пълна отзивчивост да работят в направленията, които им представих като приоритетни за правителството. Поеха ангажимент да прегледат административните тежести върху бизнеса и да се опитат да подобрят платежната дисциплина. Местните власти изпитват известни проблеми с приходната част на своите бюджети. Ще потърсим начин да бъдат подпомогнати, но преки субсидии, за да се разплатят по някои просрочени плащания, не бихме могли да им предоставим - няма такъв механизъм.

- Ясно ли е вече с колко могат да бъдат намалени таксите на администрацията за бизнеса и къде бизнесът ще ползва услугите, без да плаща за това?

- Този кръг въпроси ще разглеждаме на по-късен етап в процеса на подготовка на бюджета за следващата година. Сега на дневен ред е подготовката на пакет от нормативни промени, които да съкратят сроковете на различните разрешителни, лицензионни и декларативни режими и/или премахването на някои от тях.

- Колко е според Вас реалната сума, с която може да бъде увеличена минималната работна заплата от 1 октомври, без бизнесът да затъне още, а потреблението да се вдигне?

- Подчертах, че трябва да бъдем внимателни, защото през погледа на работниците и служителите заплатата е доход. Но от гледна точка на конкурентоспособността на нашите фирми заплатата е разходи за труд. В същото време нивото на минималната заплата изостава значително под стандартите за елементарна издръжка и през зимните месеци това става още по-очевидно. Надявам се в тристранния диалог да се намери приемливо и балансирано решение.

- Кабинетът започна да изпълнява ангажиментите в социалната политика, но очевидно това не е достатъчно. Каква е следващата Ви стъпка?

- Имам амбицията да изпълня всички краткосрочни мерки, които обещах още в деня на избирането ми. В хода на изпълнението ще информирам обществото дали и какви допълнителни възможности са се разкрили и какви допълнителни ангажименти мога да поема. За повечето обаче са необходими пари и ще мога да бъда по-конкретен едва когато видя как приходните агенции влизат в необходимата кондиция и как в икономиката се появяват признаци на съживяване.

- Има ли вече постъпили предложения на новия мейл, който Министерският съвет отвори за граждани?

- За един ден бяха получени 250 писма. Всички те ще бъдат разпределени за разглеждане в различни комисии.

- И Вие, и БСП, и ДПС се извинихте за назначението на новия шеф на ДАНС, последва обаче още една кадрова грешка - Иван Иванов. Всички са наясно, че нямате право на грешен ход, как ще се застраховате?

- Веднага я поправих. И ще продължа в този стил. Ще отстранявам всеки, за когото се докаже, че с някои свой действия сега или в миналото е нарушавал добрите практики.

- Ще направите ли промени по отношение на областните управители в Благоевград и Пловдив?

- Веднага, при положение че разбера в какво точно съм сгрешил. Опитвам се да разбира мотива на протеста там.

- Докога ще бавите назначенията във втория ешелон на властта? Имате неразбирателство с ДПС или причината е друга?

- Вероятно разбирате защо вече не бързам. А и в повечето министерства вече има заместници, кое налага спешно и самоцелно да се пълнят бройките. Предполагам, че никой няма да има против, ако вместо обявените трима заместници в някои министерства останат двама.

- ДПС лансира идеята да се облагат с данъци спестяванията в офшорни зони, доколкото това е голям дебат и в Европа, заради изтичането на капитали. Има ли място у нас за такъв закон? Каква трябва да е ставката и как ще се разбира кой има спестявания в офшорки?

- Идеята е отзвук на дебатите в Брюксел. На този етап е само идея, която ще преценим внимателно при предстоящите дискусии по бюджета за следващата година. Знаете, че данъци се въвеждат или променят от началото на финансова година, което значи, че имаме време за претегляне на позитивните и негативните страни на подобен данък.

- Вече прехвърчаха първите искри в триъгълника на властта - президент, парламент, кабинет. Какво ще направите, за да избегнете конфликт?

- Вие да сте ме чули да отправям непремерени предизвикателства към другите две страни на триъгълника, за който говорите? Само приемам такива, без да се изкушавам да ги коментирам доколко са обосновани. Защото считам, че институционалната култура е базово условие за развитието на една държава и институциите трябва да имат добър диалог, без да се оценяват една друга.

- Като премиер ще настоявате ли пред соцлидера Сергей Станишев да стопли отношенията между БСП и ГЕРБ - чуха се взаимни призиви за извинения, за да разчитате на разумна подкрепа за важни решения в парламента, а не на гласа на "Атака"?

- Аз имам позитивно отношение към всички български партии и съм готов за диалог с тях. Ще се радвам, ако и ГЕРБ изрази такава готовност, още повече с някои от неговите членове на ръководни позиции имам добри лични контакти.

- Казвате, че имате симпатии към всички партии, включително и ГЕРБ, какво ще направите, за да получите тяхната подкрепа - ще работите за връщането им в парламента или ще използвате експертите им в правителството и ако да, на какво ниво?

- Вече има назначен заместник-министър на регионалното развитие - Драгомир Симидчиев, който работи и в правителството на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай