Опозицията бясна на Дянков

Опозицията бясна на Дянков | StandartNews.com

София. Мярката "Дянков" ще намали депозитите в банките и ще се отрази много зле на икономиката - бе светкавичната реакция на БСП и ДПС в парламента минути след като финансовият министър обяви , че за ЧНГ ще се въведе десятък върху лихвите на депозитите на българите.

Целта е да се съберат пари за пенсиите, смята Петър Димитров, бивш министър на икономиката в правителството на Станишев.

Хасан Адемов от ДПС допусна, че може да се появи ефектът на доминото - хората да започнат да теглят от спестяванията си, което логично да застраши банките. Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани, смята Адемов. Ако българските граждани започнат да теглят пари от банките, банковата система ще е пред сериозно изпитание, заяви той. По думите му въпросът стои и за това дали трябва да се облагат спестявания - защото ако това са доходи от труд, те веднъж вече са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане. Вторият въпрос, според депутата, е дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък – крайно непопулярна мярка.

Според опозицията хората ще започнат масово да залагат на "буркан банк" и ще трупат спестяванията си вкъщи, за да не бъдат облагани. "Това е поредното бъркане в джоба на българина с обещанията след това да бъде върнато на други хора в по-малки размери, каза Петър Димитров и добави, че ако парите за пенсиите ги е имало, те трябваше да са в бюджета на тази година. Бизнесът не работи и трябва да се бръкне в джоба на данъкоплатеца, добави Димитров.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай