Омбудсманът: Нужни са реформи, а не оставка

Омбудсманът: Нужни са реформи, а не оставка  | StandartNews.com

София. Омбудсманът на Република България Константин Пенчев заяви, че в момента най-наложителни в страната са съдебната, здравната и социалната реформа. Той каза още в ефира на ТВ 7, че сама по себе си оставката на правителството няма да реши проблемите.

"Институциите трябва да направят първата крачка към сближаване с улицата и аз като гарант ще помогна с колкото мога. Щом има протести, значи има проблем, щом има проблем - значи трябва да се реши. Няма значение дали хората на улицата са мнозинство или малцинство, важно е, че те вече 46 дни протестират", каза Пенчев.

По думите му най-важно е да се направят възможно най-бързо нужните реформи в страната. Оставката на правителството сама по себе си няма да реши проблемите, важно е да се започне диалог между хората и властта, а не да се отлагат промените постоянно. Той даде за пример Изборния кодекс, чието обсъждане е стигнало да задънена улица след протакането на консенсусните решения в стил "1001 нощ" с цел да се отложи неизбежното.

Във вторник се проведе и най-бурният протест пред Парламента, който блокира депутатите до късно през нощта и превърна площада пред Народното събрание в бойно поле, а според омбудсмана прокуратурата трябва да си свърши работата и да накаже освен полицаите биячи и протестиращите, които са мятали павета и са рушили улиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай