Петък,

Общинар сменя името на Графа

От: СТАНДАРТ -
851
Общинар сменя името на Графа
A
A
A

Независимият общински съветник Методи Лалов сменя името на Графа. Предложих Столичният общински съвет (СОС) да преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна", пише Лалов във Фейсбук.

В мотивите в доклада до СОС Лалов посочва, че една от емблематичните за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче, като изразител на руските имперски интереси, е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостолът на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чийто състав участва лично, отбелязва в доклада си до СОС Лалов.

Според него обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ.

"Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана", заявява Методи Лалов.

В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“, посочва общинският съветник.

Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие следва да съгласува предложението ми за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта.

Независимо от това съм изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представя на вниманието на общинските съветници при обсъждането на доклада в комисиите на СОС, допълва още Методи Лалов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички