НЦИОМ: Кампанията отблъсква дори твърдите избиратели

НЦИОМ: Кампанията отблъсква дори твърдите избиратели | StandartNews.com

София. Предизборната кампания разколебава избирателите, показва последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение. Най-лоялни остават привържениците на ГЕРБ и БСП. Анкетата показва, че разликата между първите две партии остава около 6%, както и че сигурни за парламента засега са само четири формации. Прогнозираната избирателна активност е между 52 и 56%.

Разколебаване в ядрата и големите градове

До сега кампанията се развива по начин, който по-скоро отблъсква колебаещия се и политически неизкушен избирател. Регистрирани са симптоми на разколебаване дори сред твърдите ядра на големите партии, съобщават от НЦИОМ с уточнението, че проучването е правено преди последния скандал с аудиозаписа между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи. Ако се сравни настоящата ситуация със ситуацията преди парламентарните избори през 2009 година, е видно, че днес колебаещите се са значително по-висок дял (през 2009 г. те са били 15%, днес са 22%).

Най-висока готовност да гласуват към 25 април заявяват хората на възраст над 60 години, образованите и заможните респонденти, както и жителите на малките градове. Налице е известен отлив на желаещи да гласуват в столицата и в градовете-областни центрове.

66% от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. 27% посочват, че изобщо не следят предизборната кампания.

БСП срещу ГЕРБ 

Въпреки събитията, след доклада на прокуратурата за проверката в СДОТО няма съществена разлика в дяловете на електоралната подкрепа за двете основни политически партии - ГЕРБ и БСП. Това означава, че избирателите на тези партии, независимо от публичните дебати и тълкувания на случващото се, по-скоро стоят зад своите ръководства. Друг е въпросът дали в случая става дума за убеждения или за лоялност, коментират статистиците.

Не е регистрирана значима промяна в разликата между електоралната тежест на първите две формации – ГЕРБ и БСП. Към 25 април тя възлиза на 5,9%.

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия. Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Четири сигурни, шест имат шанс

Сигурни участници в следващия състав на парламента според данните на НЦИОМ са ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. „Движение България на гражданите" остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, който се наблюдава през последните месеци.

Експертите подчертават, че на този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона (между 2 и 4%), нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент. Такива партии са коалицията ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция „Център-Свобода и достойнство".

Разочарование след протестите

Мнозинството от българите остават с усещането, че протестите през февруари и март не са успели да променят нищо в страната. Така мислят 62%, като сред тях най-много са жителите на градовете-областни центрове.

23% от българите са на мнение, че протестите са променили България. Това мнение се споделят най-често от хората на възраст между 50 и 59 години, от високообразованите респонденти, от жителите на столицата, както и от симпатизантите на Атака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай